šumska jagoda

Ravnateljica vrtića iz kojeg su odšetale tri djevojčice i gradom lutale sat vremena razriješena dužnosti

20.02.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Nives Benčić, ravnateljica zagrebačkog dječjeg vrtića Šumska jagoda, s posljednjim danom siječnja podnijela je zahtjev za razrješenjem iz, kako je navela, profesionalnih razloga. Riječ o ravnateljici vrtića iz kojeg su tri djevojčice tijekom siječnja bez nadzora odšetale i sat vremena lutale po kvartu, a da nitko nije znao gdje su

Upravno vijeće vrtića prihvatilo je dan kasnije njen zahtjev, da bi gradonačelnik Milan Bandić prošlog tjedna donio rješenje o razrješenju. Vijeće je odgajateljicu Zdravku Đurinek imenovalo v.d. ravnateljicom, a u roku od 30 dana bit će raspisan natječaj za upražnjeno mjesto.

Podsjetimo, cijela priča dospjela je u javnost tek tjedan dana nakon događaja, a prema rekonstrukciji koju su napravili roditelji, djevojčice su nestale oko 15.30 sati, kada su djeca poslije poslijepodnevnog odmora išla van. Curice su napustile grupu te produžile prema parku kod Škole za montažu instalacija i konstrukcija na Svetom Duhu.

Ondje su se zadržale neko vrijeme odmarajući se na klupici kod autobusne stanice, pa nastavile do Bijenika 10. Zatim su istim putem krenule nazad, pa potom pokraj vrtića Krčelićevom ulicom nastavile prema Črnomercu.

Djevojčice je, nasreću, u nekom trenutku iz automobila prepoznao dječak iz susjedne vrtićke skupine, pa ih je njegov tata iz automobila pitao kamo su krenule. Rekle su da ih jedna mama čeka kod Konzuma na Črnomercu. Dječakov tata ih je odlučio otpratiti do Konzuma te se ispostavilo da ih nitko ne čeka.

Dječji vrtić Šumska jagoda Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Djevojčice su znale svoje adrese, pa ih je odlučio odvesti kućama. Za to vrijeme u vrtić su oko 16.30 stigle prve dvije mame, pa su odlučili pozvati policiju. U međuvremenu je jedna od susjeda prepoznala jednu od curica i kontaktirala s njenom majkom.

Sve tri djevojčice vraćene su u vrtić te je odmah obavljen razgovor odgajatelja, psihologa, djece i roditelja. Roditeljima je iz vrtića i pisanim putem izraženo žaljenje zbog nemilog događaja, a iz Grada su tada ustvrdili da je došlo do kršenja Programa mjera sigurnosti koji se provodi u svim zagrebačkim vrtićima.

Odgovornim odgojiteljicama izrečene su disciplinske mjere – opomene pred otkaz, a na teren su izašli Prosvjetni inspektorat Ministarstva znanosti i Povjerenstvo za nadzor Grada Zagreba. Jesu li pronašli kakvih nepravilnosti, pokušali smo doznati u Gradu i Ministarstvu, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.