nema predaje

Prosvjetari o idućoj bitki za veće plaće: Svaki dan bit ćemo pred ministarstvom!

16.02.2024 u 10:39

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat Preporod, Nastavnici organizirano i Školska zbornica održali su jutros konferenciju za novinare na temu nastavka sindikalnih akcija i širenja suradnje. Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata, kaže da nakon velikog prosvjeda još uvijek nisu pozvani za stol na razgovore u Ministarstvo znanosti i obrazovanja

'Nemamo danas izbora nego najaviti daljnje aktivnosti. Prvo će biti prikupljanje potpisa za peticiju kojom ćemo objasniti naše zahtjeve. Smisao peticije je da informira i motivira, ne samo članove sindikata, zaposlene u prosvjeti i visokom obrazovanju, nego i sve građane. Cilj je izboriti se za pravednije i smislenije koeficijente', kazao je Kroflin, pozivajući sve građane da potpišu peticiju.

Nadalje, Nezavisni sindikat i Preporod od početka idućeg tjedna svaki dan bit će pred ministarstvom. Za početak, u ponedjeljak će tamo biti predstavnici Prepoda, u utorak Nezavisnog sindikata itd. sve dok ne dobiju poziv za razgovor.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Željko Stipić, predsjednik Preporoda, rekao je da nastavničke grupe imaju važnu ulogu u ovoj borbi. Govoreći o peticiji, rekao je da neće trebati ljude uvjeravati zašto to potpisati. 'Peticijom šaljemo vrlo važnu poruku: iza ove priče ne stoje Matija i Željko, nego tisuće i deseci tisuća onih koji zapravo misle ono što Matija i Željko ovih dana govore. Zato očekujemo veliku podršku', rekao je.

'Da bismo mogli ići dalje, moramo dodatno mobilizirati naše članove. Kao sindikat, napravit ćemo sve da idući tjedan, kada škole ne rade, radimo više nego ikada, da pokažemo da iza ovih sindikata i nastavničkih grupa koje u ovome sudjeluju, stoji podrška koja je barem 10 puta veća od one na Markovom trgu', rekao je, dodajući da će se nakon peticije najaviti idući korak.

  • +14
Najbolji transparenti s prosvjeda prosvjetara Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Tamara Šoić iz nastavničke grupe 45 minuta kaže da nije ni trenutka dvojila kada ju je Stipić nazvao. Kaže da su takve grupe fenomen: u 'mirnodopskim' uvjetima tu su kao dežurni kritičari i čak se međusobno svađaju, ali u ovako važnim trenucima udružuju se i sjedaju za isti stol.

'Pozivam sve zaposlene u sustavu obrazovanja da ni jednog trenutka ne oklijevaju. Nikome ne bi trebalo biti teško podržati ono što tražimo. Ako smo jedinstveni, onda smo najsnažnija vojska u ovoj državi', poručila je.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic / Pixsell

Ivana Valjak Ilić iz mreže Nastavnici organizirano, koja djeluje još od 2009. godine, kaže da oni uključuju preko 20.000 djelatnika svih profila u odgojno-obrazovnom sustavu.

'Jedinstvo nam je najveća snaga, doista se moramo držati skupa želimo li da obrazovanje u Hrvatskoj dobije mjesto koje zaslužuje. Naš resor često ostaje posljednji koji dobiva ministra', kazala je, dodajući da i bez ministra sve dobro funkcionira zahvaljujući entuzijazmu djelatnika.

Potpisivanje peticije krenut će ovog poslijepodneva i bit će isključivo online.

  • +13
Počelo je okupljanje prosvjednika na Europskom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Podsjetimo, predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić najavio je u srijedu da će proširiti format sindikalnih akcija protiv vladinog prijedloga uredbe o koeficijentima za obračun plača u javnim službama. Spomenuo je prosvjed koji će po njihovom procjenama biti barem 10 puta masovniji od onoga na Markovom trgu prošli petak.

Stipić je prozvao resornog ministra Radovana Fuchsa da diskriminira sindikate time što je rekao da prosvjeduju oni koji nisu učinili ništa kako bi se povećale plaće. Odbacio je pritom ministrove tvrdnje da Preporod nije dostavio očitovanje na prijedlog uredbe o koeficijentima, odnosno da je bilo načelno.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin rekao je da je par tisuća prosvjednika poručilo u petak da je uredbom napravljen loš posao za sustav prosvjete i znanosti, a ministru Fuchsu da se primi posla. "Ako mu nije jasno zašto bi trebao razgovarati sa sindikatima, možda mu bude kada akademska godina ne počne na vrijeme, učenici ostanu kod kuće, a studenti na cesti", rekao je Kroflin.