pitanje otpada

[FOTO/VIDEO] Prosvjednici žestoko napali Tomaševića: 'Kako vam nije neugodno! A bili smo vam odani...'

04.02.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i voditelj podružnice Čistoća Davor Vić predstavili su u Reciklažnom dvorištu Žitnjak edukativno-informativni projekt za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi 'Odvajamo otpad, usvajamo navike!', piše RTL.

Ondje je komentirao zatvaranje Jakuševca za koje gradonačelnik kaže kako zadnja je faza u cijelom sustavu gospodarenja otpadom, a odnosi se na obradu miješanog otpada, a tu je još uvijek u tijeku proces izrade studija oko tehnologija. Sortirnica, kaže Tomašević, ne bi trebala biti sporna, prenosi RTL.

'Što se tiče same obrade otpada to je zadnja faza, projekt, postrojenje. Ključno je da sada kada ide novi sustav koji se mijenja nakon desetljeća, a bez obzira koliko odvajaju otpad, prvi put ce plaćati više oni koji ne odvajaju. Biootpad se sada već razgrađuje u sklopu Zrinjevca, ali kapaciteti nisu dovoljni. Količina biootpada porast će kada budu imali infrastrukturu', rekao je Tomašević.

Tomaševića je ondje dočekalo i desetak prosvjednika iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik, koji su nezadovoljni jer se boje da će nakon zatvaranja Jakuševca odlagalište otpada preseliti u njihovo susjedstvo, prenosi Jutarnji list.

'Nastavljate sve projekte Milana Bandića, za to vas nismo podržavali, za to se nismo borili. Kako vam nije neugodno da izdajete sebe. Tražimo da nas primite od 17. srpnja i za nas niste pronašli vremena ni pola sata, a bili smo vam najodanija podrška da napravimo dobro za Grad Zagreb. Hvala vam na tome', rekla je gradonačelniku Branka Genzić Horvat, predsjednica udruge "UZOR".

Gradonačelnik joj je pokušao upasti u riječ, ali naposljetku nije rekao ništa.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIX

O žičari

Upitan o žičari koja je danas podvrgnuta tehničkom pregledu kaže da je predan elaborat o zaštiti od buke, a na potezu je Državni inspektorat.

"Nadam se da će to biti u nekoliko tjedana gotovo", govori.

Što se tiče cijene karata, o tome će, kaže, uskoro izaći van, a cijenu određuje ZET kao investitor. Trebala bi biti iskombinirana u njihovu sustavu određivanja cijena javnog prijevoza.

Upitan o navodima da grad nije platio račune austrijskoj firmi, govori, to mu je prvi glas te kako će provjeriti. Ističe i kako je ta firma u svjetskom vrhu i ključno je da imamo dobre odnose.

  • +12
Tomislav Tomašević predstavio je edukativno-informativni projekt Odvajamo otpad, usvajamo navike! Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

O Đerek 

Potvrdio je navode da se Maja Đerek prijavila na mjesto pročelnice Ureda za upravljaje imovinom te kako se s istog povukla. Drugo ne želi komentirati, ali govori da je to drugi najzahtjevniji ured u gradskoj upravi, a natječaj će ponoviti.

Plin

Upitan i o tome da su gradske institucije izbjegle poskupljenje plina, kaže da je riječ o objedinjenoj javnoj nabavi, a ugovor je 2020. potpisan na dvije godine, po fiksnoj cijeni. 

Tvrdi i da je uprava Gradske plinare nova, a već je, kaže, obavijestila korisnike da mogu raskinuti ugovore, prijeći drugima, ali da ne može više do toga. Pretrpila je ogromne gubitke, zaključuje.

vode se razgovori uprave holdinga i hepa i nekih drugih aktea, izmedu drazve i grada da se nade rjesenje. poslovanje tvrtki i poslovni korisnici je problem