ritam bubnjeva

Prosvjednici u Glasgowu optužuju COP26 za 'greenwashing'

03.11.2021 u 19:35

Bionic
Reading

Stotine aktivista za zaštitu okoliša u srijedu su na ulicama Glasgowa u ritmu bubnjeva upozorili na "greenwashing", odnosno na manipulacije na konferenciji COP26, napose kada je riječ o zaštiti šume i o ugljičnoj neutralnosti kompanija

Prosvjednici, simbolično odjeveni u zeleno i opremljeni kuhinjskim priborom, ocjenjuju da se pompozne najave koje su se dosad mogle čuti na UN-ovoj klimatskoj konferenciji što će trajati do 12. studenog u tom škotskom gradu, nerijetko svode na zastor zelenog dima.

Odgovarajući na poziv pokreta Gušenje pobune, nosili su transparente na kojima su zahtijevali "Djela!" i "Kraj fosilnih energija".

"Moramo osuditi kompanije i vlade koji tvrde da nešto čine - imaju zeleni program - ali (...) zapravo rade suprotno i uništavaju planet" financirajući krčenje šuma i vađenje fosilnog goriva, upozorio je Richard Baxter, učitelj (60).

S bocom sredstva za čišćenje u jednoj ruci i četkom u drugoj, Mei Moore, 45-godišnja kućanica koja živi u Londonu, misli da čelnici moraju pristupiti klimatskim promjenama "ozbiljno kao što su to učinili s covidom": "Moraju djelovati brzo jer nam je malo vremena ostalo za potrebne promjene".

Zemlje koje pred sobom imaju cilj ograničavanja zagrijavanja planeta na temperaturu od +1,5 Celzijevih stupnjeva izložene su pritisku da čine više kako bi usporile klimatske promjene i zaštitile stanovništvo od katastrofa što već postaju stvarnost. COP26 se u tom smislu smatra presudnim.

Nakon dvodnevnog sastanka na vrhu predsjednika država i vlada i najava o suzbijanju deforestacije i smanjenju ispuštanja metana u atmosferu, mobilizirao se i privatni sektor. Više stotina financijskih subjekata sada se obvezalo da će postati ugljično neutralni.

Aktivistkinja Lou Romain (27) misli da je rješenje u proglašenju "ekocida" u slučaju "masovnog uništavanja ekosustava".

"Obveze postoje već dvadeset godina", rekla je za AFP, te poručila da je sad potrebno istinsko djelovanje.