tragedija u minneapolisu

Prosvjednici se s policijom sukobili u New Yorku, oglasio se službeni patolog: Floyd je umro od zastoja srca, a bio je zaražen koronavirusom

04.06.2020 u 06:15

Bionic
Reading

Više stotina tisuća prosvjednika okupilo se u srijedu na ulicama najvećih američkih gradova zahtijevajući pravdu za ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda tijekom uhićenja u Minneapolisu, kao i za ostale afroameričke žrtve policijske brutalnosti

Uglavnom mirni prosvjedi sa stotinama tisuća sudionika događali su se na ulicama New Yorka, Los Angelesa, Philadelphije, Washingtona, Atlante, San Francisca, Seattlea i drugih gradova. Policijski sat je ukinut u Los Angelesu, San Franciscu i Detroitu. Međutim, Nacionalna garda je i dalje u stanju pripravnosti u nekim gradovima. U većini gradova nije bilo potrebe za intervencijom policijskih snaga, ali najmanje jedan policajac je ozlijeđen u sukobu s prosvjednicima u New Yorku. Do sukoba je došlo kad su policajci spriječili prosvjednicima napredovanje ulicama Brooklyna, a manja skupina koja se izdvojila je okružila policijski auto.

  • +2
Prosvjed u Londonu zbog smrti Georgea Floyda Izvor: Profimedia / Autor: Guy Bell/Shutterstock Editorial

Prema izvještaju CNN-a tada je došlo do sukoba nakon kojeg je nekolicina prosvjednika privedena. Smirivanje situacije na ulicama američkih gradova mnogi pripisuju drugačijem pristupu policijskih snaga. Primjerice, u New Yorku su prosvjednicima počeli dopuštati da ostanu na ulicama i iza vremena kad na snagu stupa proglašeni policijski sat.

"Naša poruka je došla do prosvjednika", izjavio je poručnik Kevin Knapp iz Policijske uprave u Atlanti te dodao kako policija podržava 99 posto prosvjednika koji mirno prosvjeduju, a da probleme stvara manjina.

"Svjesni smo da mora doći do sustavne promjene. No, suprotna strana mora i nas razumijeti", zaključio je Knapp, čija su šestorica kolega privedena pod optužbom za prekoračenje ovlasti i pretjeranu primjenu sile protiv dvije osobe koje su poslije identificirane kao studenti.

  • +37
Prosvjedi pred Bijelom kućom Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

U Washingtonu je policajcima u održavanju reda i mira pomagala Nacionalna garda. Stotine prosvjednika marširale do Kapitola gdje se nalazi, a kasnije su na vrućini od preko 30 stupnjeva skandirali 'i crni životi su važni' ispred Trump International Hotela. Bivši američki predsjednik Barack Obama pozvao je sve gradonačelnike da preispitaju svoju politiku upotrebe sile i obvežu se na reformu policije. Američki ministar obrane Mark Esper je izjavio je da ne podržava pozivanje na aktivaciju Zakona o pobuni (Insurrection Act) iz 1807 koji dopušta predsjedniku da koristi vojsku na američkom tlu kako bi ugušio prosvjede protiv rasne nepravde. Također, nakon sastanka u Bijeloj kući, Esper je poništio svoju odluku o povlačenju iz inozemstva aktivnih vojnika koji su bili pozvani u Washington, javlja AP. Predsjednik Donald Trump prijetio je ovog tjedna da će rasporediti vojne snage ako država i lokalne vlasti ne budu u stanju smiriti nasilne prosvjede. Trump je za sada odustao od ideje, ali je još nije isključio, javlja Axios.

Zaključak službenog patologa

Smrt Georgea Floyda izazvana je srčanim zastojem, zaključak je službenog patologa okruga Hennepin nakon završne autopsije provedene nad tijelom Afroamerikanca ubijenog tijekom privođenja, za što je optužen bivši policajac Derek Chauvin te još trojica njegovih kolega koje se tereti za suučesništvo i nečinjenje. 

U izvješću dr. Andrewa Bakera stoji da je Floydov vrat bio pritisnut kad je Chauvin koljenom nasjeo na žrtvu i tako je držao više od osam minuta, ali se u zaključku to ne spominje kao izravan uzrok smrti. Floydova obitelj je financirala nezavisnu autopsiju, u kojoj se kao uzrok smrti navodi "gušenje od stalnog pritiska".

U novom izvješću se navodi da je Floyd imao brojne masnice i posjekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali ne postoji dokaz da je bilo koja od tih ozljeda bila smrtonosna. U završnoj autopsiji se navodi da je Floyda bio srčani bolesnik i da je patio od visokog tlaka te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

Inicijalno toksikološko izvješće pokazalo je umjerene razine fentanila i metamfetamina u tijelu žrtve.