KAOS U EGIPTU

Prosvjednici se probili do palače predsjednika Mursija

07.12.2012 u 21:30

Bionic
Reading

Deseci tisuća prosvjednika u Egiptu probilo se u petak na prostor oko palače predsjednika Mohameda Mursija u Kairu nakon što su probili barikade s bodljikavom žicom i popeli se preko tenkova koji su čuvali zgradu

'Narod želi pad režima' i 'Odlazi', vikali su prosvjednici, koristeći slogane ustanka u kojem je svrgnut Mursijev prethodnik Hosni Mubarak u veljači 2011.

Oporbeni čelnici ranije su odbili nacionalni dijalog koji je predložio islamistički predsjednik kao put izlaska iz krize koja je polarizirala naciju i izazvala smrtonosne ulične sukobe.

Elitna Republikanska garda u četvrtak je okružila palaču tenkovima i bodljikavom žicom nakon noći nasilja između islamističkih podržavatelja Mursija i njihovih protvnika, u kojima je ubijeno sedam osoba a ranjeno 350.

Islamisti, koji su ispoštovali zapovijed vojske da prosvjednici napuste prostor oko palače, u petak su u kairskoj džamiji al-Azhar ispratili šestoricu Mursijevih pristaša koi su bili među ubijenima. 'Našom krvlju i dušama žrtvujemo se za islam', uzvikivali su.

Mursi je u četvrtak navečer u govoru koji je javnost s nestrpljenjem očekivala, a oporba ga odmah osudila, odbio popustiti, zadržavši svoje ovlasti i odluku o provedbi spornog referenduma o ustavu. Predsjednik je pozvao 'sve političke stranke na dijalog u subotu 8. prosinca u predsjedničkoj palači' kako bi razgovarali o pripremi izbornog zakona i smjernicama koje će odrediti razdoblje nakon referenduma.

Husein Abdel Gani, glasnogovornik FSN-a, oporbene koalicije koju predvodi dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed El Baradei, odbio je taj poziv ocijenivši da je predsjednik propustio 'povijesnu priliku da nastupi kao predsjednik čitavog Egipta'.

Oporba upozorava na koncentraciju vlasti u Mursijevim rukama i traži ukidanje odluke o referendumu o nacrtu ustava raspisanom za 15. prosinca za koji drži da pruža slaba jamstva za medijske i vjerske slobode.

Mursi odgađa referendum o ustavu?
Egipatski potpredsjednik Mahmud Meki izjavio je da bi predjednik bio spreman odgoditi referendum o nacrtu ustava, kojem se protiv liberalna oporba, ako bi se to moglo učiniti bez pravnih osporavanja.

Mekijevu izjavu prenijela je privatna egipatska televizijska postaja CBC.

Jedan od zahtjeva protivnika predsjednika Mohameda Mursija je da odustane od referenduma o ustavu koji je progurao kroz ustavotvornu skupštinu kojom dominiraju islamisti i potom najavio glasovanje za 15. prosinca.

Oporba je istaknula i druge uvjete za pristupanje nacionalnom dijalogu s Mursijem.