POLOVIČNA POBJEDA

Prosvjednici pohrlili u park na Wall Streetu

16.11.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Sudac je potvrdio pravo grada New Yorka da iz parka ukloni prosvjednike pokreta Occupy Wall Street nakon što je policija u utorak rastjerala dva mjeseca duge prosvjede protiv gospodarske nejednakosti

Prosvjednicima koji su otjerani u iznenadnoj akciji pred zoru, 16 sati kasnije dopušteno je da se vrate ali im je zabranjeno da donose šatore i vreće za spavanje kojima su posljednja dva mjeseca park u blizini Wall Streeta pretvorili u urbani logor.

Prilikom izbacivanja prosvjednika iz parka Zuccotti uhićeno je oko 200 ljudi.

Sudac newyorškog vrhovnog suda Michael Stallman utvrdio je da grad ima pravo provesti zabranu spavanja u parku Zuccotti napomenuvši da nova pravila još uvijek štite pravo prosvjednika na slobodu govora po prvom amandmanu ustava SAD-a.

Nakon presude policija je uklonila barikade na dvije točke i dopustila ljudima da se vrate jedan po jedan. U parku se pod laganom kišom okupilo nekoliko stotina ljudi a gomila se tijekom noći smanjila.

Prema navodima organizatora, u parku Zuccotti okupilo se oko 1.200 prosvjednika.  

Istjerivanje prosvjednika iz parka pod okriljem noći, u prvim satima utorka, naredio je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg rekavši da njihovo dugotrajno logoravanje ugrožava sanitarnu i vatrogasnu sigurnost.