SUKOBI U EGIPTU

Prosvjednici opet divljaju oko veleposlanstva SAD-a

13.09.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Egipatske snage sigurnosti ispalile su nekoliko suzavaca kako bi u srijedu navečer rastjerale stotine prosvjednika ispred američkog veleposlanstva u Kairu, 24 sata pošto su se prosvjednici gnjevni zbog objave uvredljiva filma o proroku Muhamedu popeli na ogradu veleposlanstva i rasparali američku zastavu

Državna novinska agencija Mena objavila je da u nasilju ima ozlijeđenih, ali nije pružila dodatne pojedinosti. Na egipatskoj su televiziji prikazane snimke stotina prosvjednika okupljenih ispred veleposlanstva, a Reuters javlja da su sukobi policije i prosvjednika nastavljeni u ulicama oko veleposlanstva rano u četvrtak.

U utorak navečer oko 2000 prosvjednika okupilo se ispred zgrade veleposlanstva, a dio njih se popeo na ogradu, skinuo američku zastavu, koja je potom rasparana i spaljena pred televizijskim kamerama. Iste večeri u napadu na američki konzulat u Bengaziju ubijen je američki veleposlanik Christopher Stevens i još tri diplomata.

Povod za napad na veleposlanstvo u Egiptu bio je uvredljiv film o proroku Muhamedu koji je na YouTube postavio Sam Bacile, 52-godišnji Amerikanac izraelskog podrijetla koji je prikupio pet milijuna dolara od 100 židovskih donatora za snimanje filma, a promovirao ga kontroverzni floridski pastor Terry Jones. Amerikanci će istražiti je li ista stvar potaknula nasilje u Bengaziju ili se radilo o planiranom napadu terorističkih skupina. Vlasti zasad sumnjaju na ovo drugo.