OCCUPY OAKLAND

Prosvjednici blokirali teretnu luku Kalifornije!

03.11.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Zbog prosvjeda protiv ekonomske nejednakosti i policijske brutalnosti, na kojemu se okupilo više od pet tisuća ljudi, zatvorena je teretna luka u Oaklandu. S godišnjim prometom od gotovo 40 milijardi dolara, luka Oakland glavna je teretna luka sjeverne Kalifornije i jedna od najvećih luka SAD-a

Prosvjed Occupy Oakland prometnuo se u vodeće demonstracije po odazivu i intenzitetu obračuna s policijom, osobito nakon što je na ulici ranjen bivši američki marinac.

'Aktivnosti u području luke nastavit će se kada za to budu sazreli sigurnosni uvjeti', poručila je Luka u priopćenju.

Tisuće prosvjednika moralo je prijeći preko nadvožnjaka kako bi se okupili pred glavnim ulazom u luku, a deseci su se popeli na krovove teretnih vozila parkiranih u neposrednoj blizini i građevinske skele. Atmosferu je začinio bend svirajući pjesmu Led Zeppelina 'Whole Lotta Love', preko zvučnika priključenih na generatore.

'Ovdje sam zato što mi je prekipjelo. Zlo mi je od toga što moram razmišljati kojem ću od dva zla dati svoj glas', rekla je 28-godišnja studentica Sarah Daniel.

Situacija je postala napeta nakon što je automobil naletio na prosvjednika u centru Oaklanda i netočnih izvještaja da je čovjek umro. Šef policije Howard Jordan naknadno je izvijestio da je pješak odvezen u bolnicu i da njegove ozljede nisu opasne po život.

Lokalne televizijske postaje emitirale su snimke prosvjednika koji pokušavaju zapaliti vatru i popeti se na krovove TV kombija. Nekolicina je pokušala silom otvoriti vrata vozača kombija, no vozač je naposljetku ipak uspio pokrenuti vozilo i odvesti se na sigurno.

Glavni prosvjed upriličen je na trgu Frank H Ogawa Plaza nasuprot Gradske vijećnice, gdje su se prošlog tjedna prosvjednici sukobili s policijom. Prije nego što su se zaputili prema teretnoj luci, prosvjednici su blokirali raskršće 14. ulice i Broadwaya, gdje je bivši marinac Scott Olsen zaradio tešku ozljedu glave u sukobu s policijom 25. listopada. Organizatori prosvjeda tvrde da je 24-godišnjeg Olsena pogodio spremnik suzavca koji je na prosvjednike ispalila policija.

Razbijeni su izlozi nekoliko banaka i trgovine Whole Foods, a fotografije su objavljene na Twitteru.
Jordan kaže da prosvjednicima nije dopušten ulazak u luku, a za nasilje je optužio malobrojnu skupinu 'vandala' i 'anarhista'. Lokalni sindikalni čelnici podržali su prosvjede, no kažu da im ugovori zabranjuju proglašavanje štrajka.

Glasnogovornik školskog okruga Oaklanda, Troy Flint, kaže da na posao nije došlo više od 300 učitelja.

U Los Angelesu, nekoliko stotina prosvjednika marširalo je u znak solidarnosti s aktivistima iz Oaklanda. Prosvjedi se nastavljaju i u drugim velikim gradovima SAD-a.