prekipjelo im

Prosvjedi u Šangaju zbog mjera protiv covida, nezadovoljstvo raste diljem Kine

27.11.2022 u 07:37

Bionic
Reading

Prosvjedi protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja covida 19 izbili su u nedjelju ujutro u nekoliko kineskih gradova, uključujući financijsko središte Šangaj, gotovo tri godine od početka pandemije.

Novi je val nezadovoljstva potaknut požarom koji je u četvrtak izbio u zgradi u glavnom gradu regije Xinjiang Urumqiju, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje koje su se počele širiti među korisnicima interneta, da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelomično bila u lockdownu, što su gradski dužnosnici odbacili.

Stanovnici Šangaja, kineskoga najnaseljenijega grada i financijskog središta, okupili su se u subotu navečer u ulici Wulumuqi, koja je ime dobila po Urumqiju, na bdijenju koje je u nedjelju rano ujutro preraslo u prosvjed.

Dok ih je velika skupina policajaca nadzirala, okupljeni prosvjednici podizali su prazne listove papira, što je simbol prosvjednika protiv cenzure. Nakon toga su, kako pokazuje snimka objavljena na društvenim mrežama, počeli uzvikivati: "Ukinite lockdown u Urumqiju, ukinite lockdown u Xinjiangu, ukinite lockdown u cijeloj Kini!"

U jednom je trenutku, prema izjavama svjedoka na videu, velika skupina okupljenih, u rijetkom istupu protiv kineskoga vodstva, počela vikati: "Dolje Komunistička partija Kine, dolje Xi Jinping, sloboda Urumqiju!"

Policija je u nekoliko navrata pokušala rastjerati mnoštvo, a na objavljenim snimkama vidi se mnoštvo kako policajcima dovikuje: "Služite narodu", "Nećemo zdravstvene kodove" i "Hoćemo slobodu".

Stanovnici Lanzhoua, grada na sjeverozapadu zemlje, u subotu navečer srušili su šatore privremenih covid-ambulanti, razbili kabine za testiranje te pokrenuli prosvjede na ulici. Prosvjednici na snimkama koje se šire društvenim mrežama tvrdile da su stavljeni u karantenu makar su na testovima bili negativni.

Bdijenja uz svijeće za žrtve požara u Urumqiju održane su na sveučilištima u Nanjingu i Pekingu, dok su studenti pokrenuli tihe prosvjede držeći prazne listove papira.

Korisnici interneta pokazali su solidarnost objavljujući prazne bijele kvadrate na društvenim mrežama WeChat i Weibo. U nedjelju ujutro na Weibou su objave s bijelim kvadratom blokirane.

U Kini sve više raste broj novozaraženih covidom, koji je u nedjelju registrirano gotovo 40.000. Zbog toga se u gradovima diljem zemlje uvode lockdown i druge restrikcijske mjere.

Peking se i dalje drži politike potpunoga suzbijanja širenja koronavirusa, unatoč tomu što se javnost sve više protivi mjerama i što one nanose sve više štete drugoj najvećoj ekonomiji u svijetu.