IMPROVIZIRANE BOLNICE

Peking ima problem: Najmnogoljudnijoj naciji konačno je prekipjelo, a upravo su registrirali i rekordan broj zaraženih u 2022.

25.11.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak izvijestila o rekordnom broju dnevnih infekcija koronavirusom, dok porast broja slučajeva diljem zemlje dodatno učvršćuje omraženu strategiju nulte tolerancije na covid. Ponovni porast infekcija, gotovo tri godine nakon izbijanja pandemije u Wuhanu, obeshrabruje ulagače jer su gradovi diljem zemlje uveli nove karantene, masovna testiranja i druga ograničenja koja potiču nezadovoljstvo i ruše izglede za oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) zabilježila je u srijedu 31.444 lokalno prenesena slučaja, čime je nadmašen prethodni ovogodišnji rekord od 29.317 novozaraženih 13. travnja. Tada je na snazi bila višemjesečna karantena u Šangaju, kada su tjednima bili zaključani deseci milijuna ljudi.

Aktualni skok broja slučajeva rezultat je epidemija u više gradova. Covid se razbuktao unatoč strogim mjerama kontrole zaraze, koje i dalje uključuju prinudna masovna testiranja i stroga ograničenja kretanja, a cijela situacija eskalirala je dosad neviđenim pobunama protiv vlasti.

U međuvremenu, raste i broj smrti povezanih s covidom. Peking je, službeno, u srijedu zabilježio četvrti takav smrtni slučaj od početka tjedna, uz 1648 lokalnih infekcija – treći uzastopni dan s više od 1000 novozaraženih na tom području. U četvrtak su gradske vlasti najavile da će veliki izložbeni centar transformirati u improviziranu bolnicu za covid pacijente i karantenu.

Prethodnih nekoliko dana, škole u nekoliko gradskih okruga prebacile su se na online nastavu, dok je Chaoyang – epicentar epidemije, ujedno sjedište brojnih međunarodnih tvrtki i veleposlanstava – pozvao stanovnike da ostanu kod kuće i zatvorio restorane, teretane i kozmetičke salone, javlja CNN.

  • +18
Covid u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Noel CELIS / AFP / Profimedia

Kina, posljednje veliko svjetsko gospodarstvo koje još uvijek provodi stroge mjere protiv covida, početkom studenog najavila je ograničeno ublažavanje svoje epidemiološke politike, što su neki promatrači vidjeli kao znak da vlada priznaje svoje propuste. Tada je obeshrabreno nepotrebno masovno testiranje i pretjerano revno klasificiranje područja 'visokog rizika', ukinute su karantene za sekundarne bliske kontakte i ublažena ograničenja za bliske kontakte i međunarodne dolaske u Kinu.

Nakon te objave, nekoliko je kineskih gradova otkazalo masovna testiranja na covid, ali ostala su na snazi brojna ograničenja, osobito u slučaju izbijanja novih žarišta. Nagomilane frustracije kineskog stanovništva počele su izbijati na površinu, prvenstveno tamo gdje su mjere bile najstrože.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Unatoč tome što su prosvjedi u Kini iznimno rijetki, jer vlasti tradicionalno suzbijaju sve znakove neslaganja s režimom, velika pobuna izbila je ovog tjedna u tvornici tvrtke Foxconn u Zhengzhou, najvećem svjetskom proizvođaču iPhonea. Dramatične snimke ovjekovječile su sukobe interventne policije i radnika, neplaćenih i tjednima zatočenih u krugu tvornice uslijed izbijanja covida. Nakon masovnog bijega radnika, tvrtka je nastojala zaposliti nove djelatnike uz obećanje bonusa od 10.000 juana (1.396 dolara), ali Reuters danas javlja da je tvornicu napustilo više od 20.000 zaposlenika.

Istovremeno, gradske vlasti naredile su novu karantenu, najavljujući da nitko neće moći napustiti to područje bez negativnog testa na covid. Prošlog tjedna, stanovnici industrijskog središta Guangzhou pobunili su se protiv novog kruga zatvaranja rušenjem uličnih barijera i marširanjem niz ulice.

Gnjevni izljevi Kineza dovode u pitanje opskrbu osnovnim potrepštinama, redovite prihode i pristup hitnoj medicinskoj skrbi. Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je Kinu da rekalibrira svoju nultu covid strategiju, dok se njezin gospodarski rast smanjuje. Drugo najveće svjetsko gospodarstvo zabilježilo je pad BDP-a za 2,6 posto u tri mjeseca do kraja lipnja u odnosu na prethodni kvartal.

'Iako je strategija nulte toleracije na covid s vremenom postala agilnija, kombinacija zaraznijih varijanti covida i trajnih nedostataka u cijepljenju doveli su do potrebe za češćim izolacijama, što opterećuje potrošnju i privatna ulaganja, uključujući stanovanje', naveo je MMF. Globalna financijska organizacija također je pozvala Peking da cijepi više ljudi i ponudi dodatnu pomoć pogođenom sektoru nekretnina.