promet u blokadi

Prosvjedi protiv mirovinske reforme širom Francuske

09.01.2020 u 13:44

Bionic
Reading

Prosvjednici su zauzeli ulice u nekoliko francuskih gradova u četvrtak dok sindikati nastoje održati tempo otpora planova mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona

U Parizu je zatvoren Eiffelov toranj cijeli dan, a teško je narušen i raspored gradskog sustava podzemne željeznice, nakon više od mjesec dana štrajka u sektoru javnog prometa.

Ministarstvo obrazovanja reklo je da ne štrajka samo nešto manje od 18 posto francuskih nastavnika, a željeznička tvrtka SNCF rekla je da je 40 posto brzih vlakova TGV otkazano.

Tvrdolinijski sindikati zahtijevaju da Macron povuče reforme prema kojima bi postojeća 42 mirovinska plana bila ujedinjena u nacionalnoj mirovinskoj shemi.

Radnici željeznice i pariškoga javnog prometa bili bi među težim gubitnicima, jer bi njihovo pravo na umirovljenje u dobi 52 ili 57 godina bilo postupno ukinuto.

Umjereni trgovinski sindikati u međuvremenu zahtijevaju vladine kompromise u planovima povećanja standardne dobi umirovljenja na punu mirovinu od 62 na 64 godine, uoči novih pregovora dogovorenih za petak. Odvjetnici su se također priključili prosvjednicima, ogorčeni planom da se ukine njihova mirovinska shema.