PROBLEMI S PARKIRANJEM

Prosvjed stanara park šume Marjan

20.10.2013 u 18:09

Bionic
Reading

Oko stotinu stanara unutar splitske park šume Marjan danas je održalo mirni prosvjed izražavajući nezadovoljstvo što godišnje moraju plaćati 500 kuna da bi automobilom došli do svojih kuća, a upozorili su i na nemogućnost legalizacije objekata u tom području

U organizaciji Udruge Merjan, okupili su se ispred ulaza u Vilu Dalmacija i pješice Meštrovićevim šetalištem stigli do rampe na Institutu gdje je prosvjed i završio. Predsjednik Udruge Merjan Goran Jugović je objasnio da su se na prosvjed odlučili zbog toga što se prvenstveno radi o pravilnicima koje provodi Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan pod ravnateljstvom Mate Kosovića.

'Svi pravilnici koji se provode su nelegalni, barem nam je tako kazao viši pravni savjetnik u poglavarstvu grada Splita, jer ih nije proglasilo Gradsko vijeće i nisu oglašeni u službenom glasniku grada. Pravilnici se odnose na ograničenja stanara. Samim time javna ustanova je u prekršaju zbog čega će protiv nje na sudu vjerovatno biti pokrenut postupak', najavio je Goran Jugović.

Stanarima u tom dijelu Marjana, a ima ih dvjestotinjak, posebno smeta što im se posljednje dvije godine naplaćuje 500 kuna godišnje kako bi automobilom došli do svojih kuća, a u isto vrijeme, kažu, posjetitelji ugostiteljskog objekta u park-šumi to mogu napraviti potpuno besplatno. Naglasili su i kako je veliki problem legalizacija.

'Iako je jednoglasno odlučeno na sjednici Gradskog vijeća grada Splita da se stanovnicima park-šume Marjan i ostalih područja na kojima po članku 6. zakona o legalizaciji nije moguća legalizacija, Grad to omogući, mi se još nismo maknuli s početne točke od prije godinu dana', dodao je Jugović.

Vlaho Primorac, vlasnik stambenog objekta na Institutu novinarima je ispričao kako je za ovu godinu ulazak automobilom u park šumu Marjan platio 800 kuna, no da mu je 200 kuna vraćeno nakon par dana. 'Svake godine je cijena drugačija. Prije nego je krenulo naplaćivanje nas nitko nije o tome obavijestio već su nam samo poslali uplatnice. Ako ne bih plaćao taj ulaz do svoje kuće, imam pješačiti dva kilometra', kazao je Primorac.

Među prosvjednicima je bio i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park šume Marjan, a ujedno i predsjednik društva Marjan Srđan Marinić koji je rekao da nije u redu što se stanarima naplaćuje ulaz u park šumu.

'U svakom slučaju to smatramo nelegalnim i naplatu što prije treba promijeniti, te uspostaviti nova, jasna i nedvosmislena pravila ponašanja posjetitelja i stanara park šume Marjan. Za ovakvo sadašnje stanje na Marjanu krivim smatram ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Marjanom Matu Kosovića', rekao je Marinić.