protiv projekata zgco-a

Prosvjed protiv Tomaševićevih planova za gospodarenje otpadom: 'U Resniku se želi izgraditi još gori Jakuševec'

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 26.05.2022 10:29
  • Objavljeno 26.05.2022 u 10:29
Prosvjednici ispred Stare gradske vijećnice

Prosvjednici ispred Stare gradske vijećnice

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Prosvjedom uoči sjednice Gradske skupštine, udruga Resnik, kao i osam Vijeća mjesnih odbora, upozorili su na štetnost projekata Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) poručivši da se time u Resniku želi izgraditi novi, još gori Jakuševec

'Gradonačelnik Tomašević nastavlja sve projekte s otpadom bivšeg gradonačelnika, koji su katastrofalni i štetni', istaknula je predsjednica udruge Resnik Branka Genzić-Horvat poručivši da je ZCGO projekt štetan za okoliš i građane Resnika i Žitnjaka. Desetak prosvjednika noseći transparente ispred Gradske skupštine poručilo je kako Resnik "ne želi spalionicu i tuđe smeće', da je 'energana obmana', a zastupnicima su i dijelili letak tražeći da zaustave "katastrofalne projekte s otpadom u Zagrebu'.

Prosvjedni performans zajednička je akcija udruge Resnik, Vijeća mjesnih odbora Žitnjak, Petruševec, Resnik, Ivanja Reka, Novi Jelkovec, Kozari Putevi, Resnički gaj, Kozari Bok te Udruge povrćara Zagreba i Zagrebačke županije. Genzić-Horvat istaknula je kako su zatražili dijalog sa gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem, no tvrdi da su ih odbili primiti, pa im “preostaje biti na ulici”.

Poručila je kako je projekt ZCGO-a iz 2005. štetan projekt koji će dugoročno blokirati sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, jer spalionice trebaju pomiješano smeće. 'Regionalni centri imaju mali postotak odvajanja, uzrokuju teško ekološke i financijske probleme, što je dokazano na primjeru već dva izgrađena takva centra u Hrvatskoj. ZCGO i odvojeno prikupljanje ne idu zajedno', poručila je predsjednica udruge.

  • +3

Prosvjed protiv projekata Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO-a)

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Dodala je i da je uz ZCGO, odluka o odlaganju građevinskog otpada u Resniku, drobilice za krupni i građevinski otpad, pretovarne stanice za biootpad, sortnirnice na Žitnjaku, pretvaraju Resnik i Žitnjak u novi, 'još gori Jakuševec', i to 6,5 kilometara od glavnoga zagrebačkog trga.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!