digitalizacija

Tomašević: Ne želimo da Zagreb više zovu kantograd, do kraja godine imat ćemo 5000 spremnika za plastiku

24.05.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno s predstavnicima Čistoće Zagrebačkog holdinga predstavlja projekt 'Digitalizacije sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu' te nadzemnih bokseva za prikupljanje otpada, a u nastavku održava redovnu konferenciju za medije

'Imamo mapirane stotine tisuća spremnika na površina, i dalje ide proces mikrolociranja tih spremnika', kaže gradonačelnik Tomislav Tomašević.

'Imamo oko 4000 prijava od suvlasnika za postavljanje bokseva na javne površine. Ovi će podaci pomoći da se optimiziraju rute odvoza otpada, da s istim brojem radnika i kamionona imamo bolji efekt', objašnjava sustav Tomašević.

Objasnio je kako su boksevi dizajnirani da što manje dominiraju prostorom, otporni su i sprječavaju širenje mirisa.

Ideja je da što više suvlasnika stambenih zgrada ima bokseve, a da ih bude manje na javnim površinama, kaže Tomašević.

Svjesni smo problema, građani su povećali jako odvajanje plastike, ali tu imamo problem s odvozom. Do kraja godine imamo ćemo 5000 spremnika od 1000 litara za plastičnu ambalažu na javnim površinama. Povećavamo učestalost odvoza plastike i broj spremnika, kaže Tomašević.

Intencija je da što manje spremnika bude na javnim površinama, da se što više stavljaju u višestambene zgrade.

Ovo je tranzicija koja neće biti gotova preko noći. Negdje moramo početi, a želimo da počne što prije, kaže Tomašević jer ne želimo da više Zagreb zovu kantograd.

Davor Vić, voditelj podružnice Čistoće, potvrdio je kako imaju problema s odvozom otpada. Dodao je kako se neki građani ne pridržavaju pravila odvajanja otpada i dalje.

Prelazak na ovakav sustav koji će u potpunosti individualizirati trošak, sustav vrećica je maksimalna individualizacija troška, znači nećete plaćati više ono što niste potrošili, objašnjava Vić.

Što se tiče radnika, imamo i tu određenih problema jer nije riječ o atraktivnoj djelatnosti. U reorganizaciji smo samog Holdinga. Od 400 radnika, samo 5 ih je izrazilo da žele u komunalne radnike, kaže Vić dodajući kako sada mogu ići u dodatno zapošljavanje.

Najavio je i obnavljanje voznog parka jer trenutno imaju 200 kamiona koji svakodnevno odvoze otpad, a u posljednjih pet godina nije kupljen niti jedan.

'Odvoz plastike ide jednom tjednom, od idućeg tjedna', dodao je Vić.

Nije poznata još točna vrijednost cijeloga projekta, ali će javna nabava pokazati koliko će koštati podzemni spremnici.

Što se tiče Gradske plinare Zagreb, Opskrbe, puštena je zadužnica PPD, i dugovanje u obvezi je podmireno. Jutros je deblokirana Gradska plinara. Mislim da je riječ o nekorektnom postupku PPD-a, rekao je Tomašević objašnjavajući štetni ugovor s PPD-om .

Podsjetio je da je 7. lipnja, samo nekoliko dana nakon što je njegova administracija počela preuzimati vlast, još uvijek stara uprava Gradske plinare Zagreb Opskrbe potpisala novi ugovor.

'Nikome nije prekinuta isporuka plina, uredno su se podmirivale obveze, u prosjeku je kašnjenje prema PPD-u bilo 15 dana, i mislim da nije bilo potrebe aktiviranja zadužnice', dodao je Tomašević.

Iznos zadužnice je oko 40 milijuna kuna, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Istaknuo je kako u ovakvim okolnostima ne mogu dočekati novu plinsku sezonu.

'Ovako dalje ne ide, provjeravamo sve opcije', poručio je Tomašević.

Govoreći o nestanku lijekova u bolnici Sveti Duh, Tomašević je rekao kako je pokrenuta revizija od strane gradskog ureda prilikom preuzimanja te da sada ništa ne želi komentirati sve dok ne stigne nalaz revizije i inspekcije Ministarstva zdravstva.

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika govorila je o menstrualnom siromaštvu.

Za subotu je najavljeno otvorenje pješačke zone Stara Vlaška.