objavila policija

Prosvjed potpore Palestincima u Parizu u subotu bit će zabranjen

26.10.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Prosvjed potpore palestinskom narodu u Parizu, na poziv nekoliko organizacija, koji je predviđen za subotu, bit će zabranjen, objavila je u četvrtak pariška policija.

"To nije statički prosvjed, to je lutanje Parizom, što je uvijek puno riskantnije", rekao je prefekt policije Laurent Nuñez za France Info, objasnivši da će prosvjed zabraniti jer bi se moglo pomisliti da organizatori podržavaju Hamas.

Kolektiv Urgence Palestine, koji obuhvaća nekoliko udruženja, sindikata i političkih organizacija, pozvao je na "velik prosvjed potpore palestinskom narodu" u subotu u 14.30 sati u srcu Pariza, na Trgu Châtelet, po njihovoj internetskoj stranici.

Državno vijeće 18. je listopada vladu podsjetilo da se propalestinske prosvjede ne smije sustavno zabranjivati i da samo prefekti mogli ocijeniti postoji li rizik od narušavanja javnog reda i mira.

"Ostajemo pri našem apelu, pripremamo pravne korake i nastavit ćemo s našim angažmanom", rekao je dužnosnik kolektiva Urgence Palestine.

Prošli tjedan održan je propalestinski skup na pariškom Trgu Republike. Okupilo se po policiji 15.000 ljudi. Snage reda privele su 10 prosvjednika zbog antisemitskih izjava i iscrtavanja grafita na kipu Republike.