MIKLENIĆ U GLASU KONCILA

'Prosvjed navijača Hajduka je orjunaško svađanje sjevera i juga'

05.12.2014 u 09:18

Bionic
Reading

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, u najnovijem komentaru za glasilo Katoličke crkve u Hrvatskoj napisao je da iza velikog prosvjeda navijača Hajduka u Splitu protiv HNS-a prošle subote, na kojem se okupilo oko 30 tisuća ljudi, stoji Orjuna i antihrvatski interesi

Prema Mikleniću, prosvjed je bio vrhunac sustavne, smišljene, režirane i apsolutno nedobronamjerne manipulacije. Komentator Glasa Koncila piše kako je neobično to što je za vrijeme vladavine Kukuriku koalicije, koja je već sada opravdano ocijenjena kao najgora, najveći prosvjedni skup održan da bi bile zatražene promjene u organizaciji nogometne igre.

Dalje zaključuje kako, iako su se organizatori ogradili od politike, to nije tako i 'već javni poziv splitskoga gradonačelnika da skup prođe u miru i bez nasilja jasno očituje kojoj je stranci i kojoj opciji taj prosvjed – drag'.

'Nije li više nego očito da vlasti i njihove medijske produžene ruke kao aktualnost u prvi plan javnosti nameću probleme 'igre', da bi pri tome prikrili stvarne i zabrinjavajuće probleme 'kruha'?', pita se Miklenić i dodaje da su nerede u Milanu naručili antihrvatski elementi.

Potom navodi da čak i ako najvjerojatnije nije osobni promišljeni stav većine sudionika prosvjeda na Rivi, skup je, prema njegovom mišljenju, zapravo novi korak k orjunaškom produbljivanju jaza između hrvatskog sjevera i juga.

'Treba li jasno artikulirati komu zapravo treba i ide u prilog mogući sukob Hrvata s juga i Hrvata sa sjevera, ili sukob hrvatskih građana s juga države s onima u glavnom gradu? Toj antihrvatskoj politici i 'Hajduk' i 'Dinamo' i Hrvatski nogometni savez i njihovi čelni ljudi samo su maske i kulise iza kojih se istjeruju drugi, puno opasniji antihrvatski politički interesi', ističe. Potom zaključuje da nije moguće ni nogomet postaviti na noge dok se ne onemoguće sve destruktivne antihrvatske snage.