OPORBENI POKRET

Prosvjed na Kosovu protiv ratificiranja bruxelleskog sporazuma

27.06.2013 u 16:54

Bionic
Reading

Oko 300 prosvjednika oporbenog pokreta, neprijateljski nastrojenog prema Srbiji, okupilo se u četvrtak pred zgradom kosovskog parlamenta u Prištini nastojeći uvjeriti zastupnike da ne treba ratificirarati sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, parafiran u travnju u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU-a

Prosvjedi su uslijedili nakon što su ministri europskih poslova EU-a, koji su se u utorak sastali u Luxembourgu savjetovali otvaranje pregovora sa Srbijom s ciljem pridruženja bloku 27 država, o čemu bi se konačna odluka trebala donijeti krajem 2013. ili početkom 2014. Ministri su preporučili i otvaranje pregovora čiji je cilj zaključenje 'sporazuma o pridruženju i stabilizaciji' s Kosovom.

Prosvjednici su se okupili na poziv pokreta Samoodređenje, treće parlamentarne snage koja je sklona ujedinjenju Kosova s Albanijom. Isticali su transparentne na kojima je pisalo: 'Sporazum neće proći' ili 'Država se ne može graditi s lopovima'.

Prosvjednici su se sukobili s pripadnicima policije, a desetak ih je privedeno. Unatoč nastojanjima, nisu uspjeli spriječiti zastupnike da uđu u zgradu parlamenta.

Kosovski premijer Hashim Thaci pozvao je zstupnike na ratifikaciju sporazuma s Bruxellesom koji je 'u potpunosti u skladu s kosovskim ustavom'.