SERGE BRAMMERTZ:

Proširenje optužnice je uobičajena praksa

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2011 18:59
  • Objavljeno 22.07.2011 u 18:52
SERGE BRAMMERTZ

SERGE BRAMMERTZ

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Haaško je tužiteljstvo proširilo optužnicu protiv Gorana Hadžića, koji će se prvi put pred sudom pojaviti u ponedjeljak u 16 sati, potvrdio je u petak glavni tužitelj Serge Brammertz, ali riječ je o "uobičajenom ažuriranju nakon uhićenja optuženika".

Dopunjena će optužnica biti dostupna već od petka poslije podne, najavio je Brammetz na konferenciji za novinare na kojoj je najavio Hadžićevo prvo pojavljivanje pred sucem i izjašnjavanje o krivnji, koje će se održati u ponedjeljak u16 sati, iako je prije bilo objavljeno da će to biti u 12 sati.

'Opća je praksa Tribunala da ažurira optužnicu kad nekoga uhite'. Dopune su bile nužne, rekao je, kako bi se neke stvari objasnile, "ali danas će sve biti objavljeno", rekao je.

"Dodali smo neke individualne zločine i njegovu odgovornost kao nadređenoga. Riječ je o tehničkim promjenama, ali dopuna je jednostavna, pokriva isto razdoblje i područje kao i prva", rekao je Brammertz.

Hadžić je bio posljednji optuženik u bijegu. Po Brammertzovim riječima, prije gotovo sedam godina pobjegao je "pod sumnjivim okolnostima, neposredno prije očekivanog uhićenja".

"Haaški sud danas zatvara poglavlje bjegunaca, ali ostaje još dosta posla", rekao je Brammertz i postavio pitanje kako je Hadžić mogao tako dugo biti u bijegu.

Goran Hadžić (52), haaški optuženik i vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji tijekom Domovinskog rata, "nije u rangu Karadžića, Mladića" i drugih, ali optužbe su "velike i teške", rekao je Brammertz.

ICTY je bivšeg predsjednika tzv. SAO Krajine Gorana Hadžića optužio 2004. godine u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Po optužnici, "gotovo sve hrvatsko i nesrpsko stanovništvo toga područja bilo je nasilno preseljeno, protjerano ili ubijeno". Konačni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi