NOVI OBLIK KRIMINALA

Propušteni poziv koštao ga više od 2.000 eura

30.01.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Na e-mail tportala dobili smo obavijest od udruge Hrvatski potrošač, koja upozorava korisnike mobilnih telefona da ne odgovaraju na sve propuštene pozive jer bi ih znatiželja ili neoprez mogli stajati oveće svote novca

Korisnici mobilnih telefona moraju voditi računa prilikom odgovaranja na propuštene pozive. Naime, ako u svom mobitelu primijetite propušteni poziv koji počinje sljedećim brojevima: +39, +390, +391, + 392, +393, +394 i slične varijacije, najbolje bi bilo da ih izbrišete. U slučaju da nazovete propušteni poziv koji počinje jednim od navedenih brojeva, riskirate da postanete žrtva prefriganih kriminalaca.

Naime, jedan znatiželjni građanin je 22. siječnja na svom telefonu primijetio poziv s broja +393193260045 i nazvao taj broj. Nije doznao tko je zvao, ali je zato kad mu je došao telefonski račun na iznos veći od dvije tisuće eura shvatio koliko će skupo platiti svoju nepromišljenost.

Određeni brojevi iz navedenih skupina tako su programirani da korisnik mobilnog telefona kad nazove propušteni broj ne može prekinuti poziv i izbjeći gomilanje troškova na svom računu.

Da biste izbjegli neželjenu situaciju, imajte u vidu brojeve na koje ćete uzvratiti poziv.