GLASALO SAMO 22,8 POSTO

Propao referendum u Slovačkoj

19.09.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Referendum o smanjenju broja parlamentarnih zastupnika, rezanju privilegija političara i ukidanju radijske i TV pretplate, održan u subotu u Slovačkoj, propao je, jer je glasalo samo 22,8 posto biračkog tijela, objavio je u noći na nedjelju Ured za statistiku u Bratislavi

Svi dosadašnji referendumi u Slovačkoj osim izjašnjavanja o ulasku zemlje u Europsku uniju 2004. propali su upravo zbog toga što na njih nije izašlo nužnih 50 posto biračkog tijela od ukupno 4,3 milijuna registriranih glasača.

Međutim, gotovo milijun Slovaka koji su jučer glasali podržali su svih šest referendumskih pitanja i uputili vladi jasan signal da žele smanjenje privilegija državnih dužnosnika.

Devedeset i pet posto Slovaka koji su izašli na referendum zatražili su da se imunitet zastupnika svede na političke aktivnosti u parlamentu, 92 posto zatražilo je da se na 40 tisuća eura ograniče godišnji izdaci za luksuzna vozila zastupnika i dužnosnika. Više od 90 posto onih koji su glasali smatraju i da je za Slovačku 150 zastupnika u jednodomnom parlamentu previše i traže da se njihov broj smanji za trećinu.

Gotovo 90 posto onih koji su glasali, zahtijevaju i ukidanje pretplate za javnu radioteleviziju i traže neki drugi način financiranja javnih elektronskih medija. Većina ih također smatra da pravo na odgovor u medijima, koji jamči novi zakon o tisku, ne bi trebali imati dužnosnici nego samo građani.

Većina ih se također izjasnila za to da u budućnosti više ne izlaze na birališta nego glasaju internetski.

Referendum održan u subotu, sedmi od osamostaljenja 1993. godine, predsjednik Ivan Gašparovič raspisao je na temelju peticije s više od 300.000 potpisa koje je u lipnju prikupila nova stranka Sloboda i solidarnost (SaS). SaS je član vladajuće koalicije desnog centra koja je vlast preuzela u srpnju.

Gašparovič je naglasio kako sedam milijuna eura, potrošenih za organizaciju referenduma, smatra bačenim novcem, budući da je nova vlada u svoj program već uvrstila glavna četiri od šest referendumskih zahtjeva.

Službene rezultate referenduma priopćit će u nedjelju u podne Središnje izborno povjerenstvo.