'TREBA MISLITI NA VIZURU GRADA'

Unatoč podršci HDZ-a, propao drugi pokušaj HOS-a da dobiju spomen ploču i šetnicu u Orahovici

13.11.2020 u 11:22

Bionic
Reading

Propao je drugi pokušaj Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) iz Orahovice da na zgradi nekadašnjeg caffe bara 'Blues' u središtu grada postavi spomen-ploču HOS-u te promijeni ime pješačke i biciklističke staze Put stare pruge u Šetnica dragovoljaca HOS-a

Za postavljanje ploče rezultat je bio neriješen, a za promjenu imena šetnice bilo je sedam HDZ-ovaca, dok je protiv bilo devet vijećnika: iz SDP-a tri, iz HSS-a pet i jedan iz nezavisne liste Hrabro, pišu Novosti.

'Prijedlozi su uvršteni na dnevni red bez prethodne suglasnosti Komisije za komunalne djelatnosti, čime je prekršen poslovnik. Taj postupak i činjenica da sedam vijećnika HDZ-a žele HOS-ove nazive u Orahovici u potpunoj su suprotnosti s onim što predsjednik te stranke Andrej Plenković govori u javnom prostoru. Osim toga, na području grada djeluje osam udruga iz Domovinskog rata i ne smijemo odlučivati samo o jednom prijedlogu.

Time bi se otvorila Pandorina kutija jer bi ostale udruge bile stavljene u podređeni položaj. Postavljanje takvih ploča i naziva dodatno bi izazvalo podjele, a mi želimo živjeti u gradu tolerantnog okruženja. Zato smo u kampanji obećali da ćemo poskidati sve table s neprihvatljivim obilježjima, što smo i napravili za vrijeme dok smo bili na vlasti', rekao je za Novosti predsjednik Gradske organizacije SDP-a Radoje Medenica.

Vijećnik HSS-a Tomislav Petrušić glasao je protiv prijedloga jer je Orahovica turističko mjesto te je zaključio da prilikom donošenja takvih odluka 'treba misliti na vizuru grada'.