prijevremeni izbori

Orahovica i Otok Dalmatinski biraju svoja vijeća

12.07.2020 u 08:00

Bionic
Reading

Grad Orahovica i općina Otok Dalmatinski u nedjelju prijevremeno biraju svoje Gradsko i Općinsko vijeće, koji su raspušteni jer u zakonom propisanom roku nisu donijeli proračune za ovu godinu.

Izbori su trebali biti održani u travnju, no zbog pandemije koronavirusa pomaknuti su za srpanj. Odluku o raspisivanju donijela je Vlada na sjednici 4. lipnja.

Biračka mjesta, kojih je u Orahovici 11, a u Otoku pet, otvorena su u 7 sati, a glasovanje traje do 19 sati.

Za Gradsko vijeće Orahovice koje ima 15 vijećnika natječe se sedam lista: DP Miroslava Škore, HDZ-ova, HSS-ova koju nosi gradonačelnica Ana-Marija Petin, SDP-ova, lista Stranke umirovljenika (SU) te Nezavisna lista Ivančice Grgić.

Orahovičanima su to drugi prijevremeni izbori od redovitih lokalnih iz svibnja 2017. Na prve su izašli već u jesen iste godine jer se vijeće izabrano u svibnju nije uspjelo konstituirati ni nakon tri pokušaja; ni jedna stranka, naime, nije uspjela osigurati većinu.

I Općinsko vijeće Otoka Dalmatinskogu Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 15 vijećnika, a na izborima sudjeluju HDZ, HSP-1861. te nezavisne liste Dušana Đule i Ante Norca.

Pravo birati svoje vijećnike imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u Orahovici, odnosno Otoku, a takvih je 4. 300 odnosno 4. 600.

Vijećnici se biraju razmjernim sustavom, cijela Orahovica, odnosno Otok čini jednu izbornu jedinicu.

Kao i prošle nedjelje, kada se birao novi saborski saziv, vrijede iste epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom, potvrđuje predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Orahovice Krunoslav Gernhard.

To znači da članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku.

Podijelili smo im maske, rukavice, dezinficijense, kao i nazuvke koji su nam ostali sa saborskih izbora, kaže Gernhard.

Kad je riječ o biračima, oni kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im je nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati, masku kratko skidaju kod provjere identiteta. U prostoriju u kojoj je biračko mjesto ulaze i izlaze jedan po jedan, poštujući razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Rezultati izbora za Gradsko vijeće Orahovica i Općinsko vijeće Otoka Dalmatinskog trebalo bi se znati navečer oko 21 sat. Državno izborno povjerenstvo će u podne i u 17 sati na svojoj mrežnoj stranici objaviti podatke o odazivu do 11,30 i 16,30 sati.