NISU SE DOGOVORILI

Propalo formiranje vlasti u Splitu: HDZ-u i Kerumu treba još vremena za trgovanje

03.07.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Prva konstituirajuća sjednica splitskog Gradskog vijeća po očekivanju je propala jer HDZ i HGS Željka Keruma još uvijek nisu definirali detalje svoje buduće suradnje, premda su javno potvrdili da su dogovorili koaliciju. Novi pokušaj formiranja gradske vlasti zakazan je za dva tjedna

'U ime koalicije HDZ-a, HSS-a, HSLS-a te vijećnika HGS-a, odnosno većine u Gradskom vijeću, javljam se sa zahtjevom da odgodimo ovu sjednicu za petnaest dana', kazao je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić. U formalnim izjavama tvrde da s Kerumom žele 'definirati programske odnose', pa im za to treba još vremena, no jasno je da se pregovori vode većinom oko kadrovskih pitanja.

Potvrđeno je da HGS-u pripada mjesto predsjednika Gradskog vijeća i to će biti Jure Šundov, ali Kerum za sebe zahtijeva još i resore komunale, urbanizma i prostornog uređenja, kao i direktorska mjesta u gradskim tvrtkama Vodovod i kanalizacija, Čistoća i Eko Kaštelanski zaljev. Traži i 40 posto mjesta u svim upravnim i nadzornim odborima. S druge strane HDZ navodno želi vrlo precizan koalicijski dogovor i namjerava ga staviti na papir kako ne bi bilo nejasnoća u budućoj suradnji.

Predstojnik Ureda državne uprave Veljan Radojković zaključio je da je prvi pokušaj konstituiranja gradske vlasti neuspješan i zakazao novi za točno dva tjedna, upozorivši vijećnike da imaju još dvije prilike prije nego što se raspišu novi izbori. Napomenuo je da Split i dalje nema proračun za ovu godinu i da je grad de facto blokiran.

  • +12
Gradsko vijeće Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Ništa nećemo dobiti i ništa ne tražimo, samo želimo da grad funkcionira. Grad ne funkcionira, treba krenuti dalje', odbio je Željko Kerum pitanje tportala o svojim uvjetima za formiranje vlasti. 'Slažemo programska načela i ovog tjedna potpisat ćemo sporazum', dodao je.

Na primjedbu da se prebrzo zaboravilo brutalne uvrede tijekom predizborne kampanje odgovorio je da treba zaboraviti sve ružno i sve lijepo iz tog perioda 'jer građani ne mogu biti taoci ni Keruma ni Opare'. Očekuje da će s HDZ-om sklopiti većinu i partnerski odnos koji će, kako se izrazio, raditi dobre poslove.

'Od istine nikada neću odustati', dometnuo je.

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić demantirao je to da se s HGS-om izrađuje trgovački sporazum te tvrdi da je riječ o 'programskoj platformi za iduće četiri godine'.

'Već u izbornoj noći gradonačelnik je pozvao sve opcije i sve gradske vijećnike na suradnju, a javnosti je poznato to tko je izrazio želju i volju za suradnju. U završnici smo razgovora, a kadrovska pitanja nismo posebno otvarali, vodit ćemo se stručnošću', tvrdi Škorić. Osobno mu, kaže, nije teško pregovarati s Kerumom i HGS-om.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da Split relativno dobro funkcionira s obzirom na to da nema proračun, a na pitanje o pregovorima s HGS-om odgovorio je da na tome rade timovi dviju stranaka. Novinari su ga upitali hoće li i on zaboraviti na uvrede iz kampanje.

'Ne, ja ih nisam zaboravio. Za Split sam voljan svašta istrpjeti, ali dozvolite to da neke stvari ne zaboravljam', kazao je Krstulović Opara.