KATASTROFA NA VIDIKU

Propali pregovori, SAD na korak do bankrota

16.10.2013 u 09:56

Bionic
Reading

U slučaju da ne dođe do dogovora, država bi prvi put u svojoj povijesti ostala bez gotovine, prenosi Al Jazeera Balkans

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa nisu se uspjeli dogovoriti oko plana za rješenje budžetske i dužničke krize, a ranije najavljeno današnje glasanje neće se održati.

Kako piše Washington Post, a prenosi AJB, vodstvo republikanaca nije uspjelo uvjeriti konzervativne stranačke kolege da podrže koliko-toliko kompromisni prijedlog koji bi nakon toga bio upućen Senatu u kojem demokrati imaju većinu.

'Gotovi smo za večeras', kratko je za vašingtonski dnevnik izjavio republikanski kongresnik iz Kalifornije, Kevin McArthy.

Bez kompromisa

Prethodno su utjecajne konzervativne grupe FreedomWorks i Heritage Action pozvale republikanske kongresnike da ne podrže bilo kakav kompromis s demokratima i Obamom te da dozvole da se SAD prvi put u svojoj povijesti približi bankrotu i nemogućnosti da servisira vanjski dug.

Mediji u SAD-u, nešto više od 24 sata prije roka do kojeg se mora podići limit za zaduživanje, taj scenarij već sada vide kao prilično realan.

Iako se tijekom vikenda i u ponedjeljak činilo da su se stavovi dviju strana približili, dogodilo se nešto slično kao i prije roka za usvajanje budžeta 1. listopada, kada su konzervativni kongresnici bliski Pokretu čajanka stopirali bilo kakav dogovor.

Predstavnički dom Kongresa, koji kontroliraju republikanci, najavio je ranije svoj prijedlog za izlazak iz krize, prema kojem bi limit za zaduživanje bio produljen do 7. veljače, a financiranje federalnih aktivnosti vlade bilo bi nastavljeno do 15. prosinca, ostavljajući vremena da se postigne trajan dogovor.

Plan republikanaca predviđa i niz manjih izmjena vezanih za zakon o zdravstvenom osiguranju.

Plafon duga

Međutim to nije zadovoljilo konzervativce i sada srijeda ostaje kao posljednji dan za eventualni dogovor dviju strana.

U slučaju da ne dođe do dogovora, država bi prvi put u svojoj povijesti ostala bez gotovine i ne bi bila u stanju platiti dospjele obaveze, jer će američki javni dug dostići 16,7 trilijuna dolara i bit će dosegnuta granica do koje se može posuditi novac za plaćanje računa, takozvani plafon duga.

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju neusvajanja produljenja limita za zaduživanje vlade došlo do katastrofalnih posljedica, ne samo po američku, već i po cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

Došlo bi do rasta kamatnih stopa za dane zajmove, smanjenja vrijednosti dionica na burzi, veće nezaposlenosti i moguće nove recesije.

Bila bi ugrožena, ako ne i u potpunosti onemogućena isplata svih vrsta socijalne i zdravstvene pomoći američkim građanima, plaća pripadnicima vojske, sredstava za povrat poreza, kao i isplata novca onima koji su ga uložili u vrijednosne papire u vlasništvu SAD-a.

Kongres je do sada, od 1960. godine, 78 puta davao suglasnost za produljenje limita za zaduživanje.