strijeljali ga partizani

Pronađeni ostaci Mussolinijeva gradonačelnika Rijeke, evo tko je bio Riccardo Gigante

23.07.2018 u 18:45

Bionic
Reading

Talijanski tisak objavio je u nedjelju kako je na području Kastva pronađen grob Mussolinijeva gradonačelnika Rijeke Riccarda Gigantea te još šestorice ili osmorice talijanskih državljana koje su ubili partizani nakon oslobođenja Rijeke i Primorja

Kako piše rimski Il Messaggero, a prenosi Jutarnji list, u neobilježenom grobu u Lozi nedaleko od Kastva pronađeni su ljudski ostaci te osobni predmeti za koje se pretpostavlja kako pripadaju Riccardu Giganteu te još osmorici ubijenih dužnosnika talijanskog fašističkog vođe Benita Mussolinija.

Pretpostavlja se kako u kastavskoj masovnoj grobnici leže ostaci senatora nekadašnje Kraljevine Italije Riccarda Gigantea, novinara Nicole Marzucca, maršala Financijske policije Vita Buttija te najvjerojatnije karabinjerskog brigadira Alberta Diane, a koje su partizani smaknuli nakon oslobođenja Rijeke početkom svibnja 1945. godine.

Inicijativu za otkrivanjem grobišta, piše zagrebački list, pokrenuo je kastavski župnik Franjo Jurčević koji od 1999. godine svakog 4. svibnja služi svetu misu u crkvi sv. Jelene Križarice.

Najpoznatija žrtva u otkrivenoj masovnoj grobnici svakako je Riccardo Gigante, političar i pisac koji je pripadao riječkim iredentističkim krugovima te je imao znatan udjel u gradskom političkom i javnom životu.

Gigante je početkom prošlog stoljeća utemeljio nekoliko iredentističkih listova koji su zastupali priključenje Rijeke Italiji, a učestalo je organizirao posjete Riječana grobu Dantea Alighierija u Ravenni. Gigante je imao udjela u neuspjelu pokušaju iredentista da uđu u riječko Gradsko vijeće na izborima 1911., a četiri godine kasnije mađarski sud osudio ga je u odsutnosti na smrt zbog veleizdaje.

>>> Vatikan je podržavao Mussolinijev fašizam

U Rijeku se vratio s talijanskom vojskom 1918. te je postao riječkim gradonačelnikom, a u razdoblju od 1927. do 1930. godine imenovan je počasnim konzervatorom Gradskog muzeja. Fašistički vođa Benito Mussolini 1934. imenuje ga za senatora, a potom ponovno postaje riječkim gradonačelnikom.

Nakon Mussolinijeva pada 1943. godine Gigante se priključuje Talijanskoj Socijalnoj Republici, marionetskoj državi nacističke Njemačke koju je na sjeveru Italije vodio Duce, a strijeljan je nakon što je pao u ruke Ozni 3. svibnja 1945. godine.