NOVA KNJIGA OPTUŽUJE

Vatikan je podržavao Mussolinijev fašizam

09.02.2014 u 08:15

Bionic
Reading

Američki povjesničar i profesor Sveučilišta Brown David I. Kertzer napisao je opsežnu knjigu 'The Pope and Mussolini' u izdanju Oxford University Pressa, u kojoj otkriva dosad nepoznate detalje o bliskosti Vatikana i fašističkog diktatora

Nakon što je proveo sedam godina istražujući arhive Vatikana, pa i dokumente koji su ostali iza talijanskih fašista, povjesničar David Kertzer u svojoj novoj i hvaljenoj knjizi 'The Pope and Mussolini' pokazuje kako je rimska kurija bila mnogo više povezana s diktatorom Benitom Mussolinijem nego što je prije bilo poznato.

Ono što svi znaju jest da je Vatikan svoju državnost stekao ugovorom s Mussolinijem 1929. godine, koji je u ime pape Pija XI. potpisao kardinal Pietro Gaspari, dok je Mussolini formalno potpisao u ime marionetskog kralja Viktora Emanuela. Osim uspostave vatikanske države i suverenosti, Lateranskim sporazumom se potvrdio i poseban status katoličanstva u Italiji.

No, odnosi između fašističkog diktatora i Vatikana su se tijekom godina produbljavali, kako pokazuje Kertzerova knjiga, pozivajući se ponajviše na pisma i spise tada moćnih kardinala. Kertzer pokazuje da se papa Pio XI opirao velikom povezivanju s Mussolinijem, no da su mnogi oko njih, poput moćnog kardinala Eugenia Pacellija - koji će ga naslijediti na Svetoj stolici - itekako bili podrška diktatoru.


Pacelli je čak uspio izlobirati da vatikanske novine L'Osservatore Romano ne objave poznatu rečenicu Pija XI. o tome kako su svi ljudi 'duhovno semiti', u kojoj je papa osudio antisemitizam. U Kerterovoj knjizi se citira i dokument fašističke tajne policije u kojem se izražava iznenađenje zbog šutnje vatikanskih medija o papinim izjavama u korist Židova.

Knjiga otkriva i kako je kontakt između Pija XI. i Mussolinija održavao jezuit Tacchi Venturi, koje je inače podržavao fašističku politiku, naročito špijuniranje talijanskih bankara židovskog porijekla.

Predavanje Davida Kertzera o ulozi Vatikana u talijanskim rasnim zakonima