REPOVI RATA I PORAĆA

Jakovčić se zakačio s Alessandrom Mussolini

10.02.2015 u 14:31

Bionic
Reading

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu oštro je replicirao talijanskoj zastupnici Alessandri Mussolini (EPP, Forza Italia) koja je izjavila da talijanska manjina pred Vijećem EU traži nove pregovore između Italije, Slovenije i Hrvatske o Rimskom sporazumu koji je formalno izvan snage i toponime na talijanskom jeziku, priopćeno je iz Ureda hrvatskog eurozastupnika

'Desetog veljače u Italiji je dan kada se prisjećamo žrtava, tragedije fojbi i protjerivanja Talijana s područja Julijske krajine i Dalmacije. Autohtono talijansko stanovništvo bilo je nastanjeno u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji koju je na završetku Drugog svjetskog rata okupirala bivša Jugoslavija. Tisuće ljudi okrutno je ubijeno samo zato što su govorili talijanski. 350 tisuća osoba protjerano je iz njihovih domova s 90 posto područja Istre. Pred Vijećem EU talijanska manjina traži nove pregovore između Italije, Slovenije i Hrvatske o Rimskom sporazumu koji je formalno izvan snage i toponime na talijanskom jeziku', kazala je Mussolini u Europskom parlamentu.

Jakovčić je, navodi se u nastavku, zastupnicu Mussolini upozorio na činjenicu da je dvojezičnost u Istarskoj županiji službena i da je njegovom zaslugom i zaslugom onih koji su podržavali takvu politiku talijanski jezik u službenoj upotrebi na županijskoj razini te u mnogim istarskim gradovima i općinama.

Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS): 'Gospođo Mussolini, želio bih Vas pitati znate li da je danas Istra dvojezična? Znate li da je osobno mojom zaslugom i, naravno, zaslugom onih koji su podržavali takvu politiku, dvojezičnost, hrvatsko-talijanska, danas službena u Istarskoj županiji? Pitam Vas: znate li to?'

Zastupnica Mussolini za riječ se javila kako bi podsjetila da se na današnji dan Italija prisjeća žrtava, tragedije fojbi i protjerivanja Talijana s područja Julijske krajine i Dalmacije na završetku Drugog svjetskog rata, navodi se u priopćenju Jakovčićeva ureda.