RALJE

Pronađeni ostaci dosad nepoznatog morskog psa

07.10.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili ostatke nove, dosad nepoznate vrste pretpovijesnog morskog psa koji je prema njihovim pretpostavkama živio prije 20 milijuna godina. Ovaj morski pas dužine oko četiri metra prozvan je Megalolamna paradoxodon i obitavao je u gotovo svim tadašnjim morima i oceanima

Najnovije otkriće objavljeno u specijaliziranom časopisu Historical Biology ističe kako je otkrivena riba rođak najpoznatijem i najvećem pretpovijesnom morskom psu megalodonu dugačak desetak metara, iako ih razdvaja 45 milijuna godina.

Ostaci Megalolamna paradoxodona, točnije njegovi zubi, pronađeni su na sjevernoameričkoj obali, Japanu i Južnoj Americi, a svojim oblikom i veličinom uvelike podsjećaju na današnje vrste morskih pasa poput morskog psa lososa.

Znanstvenike pak muči poveznica između megalodona i novopronađene vrste s obzirom na razliku od 45 milijuna godina između njihovog postojanja, kao i čitav niz pitanja vezanih za evoluciju paradoxodona, a koja se nadaju riješiti nakon niza najavljenih ispitivanja.