SENZACIJA U PULI

Pronađen antički pločnik na Karolini

antički pločnik

antički pločnik

Izvor: tportal.hr / Autor: Konstanca Mitrović

Prilikom izgradnje obalnog kolektora na pulskoj rivi arheolozi Arheološkog muzeja Istre pronašli su antički pločnik iza izvora Nimfej. Do novog senzacionalnog arheološkog otkrića došlo je tijekom građevinskih radova na posljednjoj dionici sustava odvodnje u Puli

Naime, građevinski radovi se izvode uz stalni arheološki nadzor, a kako veli ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, antički pločnik pronađen je tijekom pripremnih radova za priključni kanal na Karolini koji vodi prema glavnom kolektoru.

'Netom otkriveni antički pločnik nalazi se iza izvora Nimfej. Maksimalna duljina pločnika je 4,4 metra, najviše je širok 1,6 metara, a istraživanja su pokazala da se debljina ploča od kojih je izgrađen kreće od 12 do 17 centimetara', veli Komšo. Pretpostavlja se da je novootkriveni pločnik dio cestovnog sustava antičkog doba, koji se nadovezivao na glavnu cestu podno Arene.

Arheolozi su pločnik, koji se nalazi na dubini od 1,6 metara, očistili te ga istražili na površini od pet četvornih metara. Nakon što je novo antičko otkriće dokumentirano, arheolozi su nalaz zaštitili pa su radovi na proširenju iskopa za oborinsku odvodnju nastavljeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi