ALTERNATIVNE METODE

Projektilom Patriot vrijednim 3,4 milijuna srušili civilni dron od 200 dolara

17.03.2017 u 21:47

Bionic
Reading

Nije rijetkost da ogorčeni vlasnici zbog narušavanja privatnosti posjeda posegnu za puškom ili praćkom kako bi srušili voajerski dron, ali da netko upotrijebi raketni projektil srednjeg dometa tipa Patriot, čija cijena premašuje 3,4 milijuna dolara, kako bi srušio kvadrokopter vrijedan 200 dolara svakako nije svakidašnja situacija. Da postoje i takve intervencije, posvjedočio je američki general David G. Perkins koji je u svojem nedavnom govoru u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu američke vojske kazao kako je jedan neimenovani američki saveznik posegnuo za alternativnom metodom rušenja uljeza na daljinsko upravljanje

'Kvadrokopter koji se u Amazonu može nabaviti za 200 dolara nije imao šanse protiv Patriota', kazao je general Perkins koji je na čelu Zapovjedništva za obuku i doktrinu američke vojske, dodajući kako balistički projektil nije ispalila američka vojske, već jedan od njezinih saveznika.

U svojem govoru u zapovjedništvu, koji se u ponedjeljak pojavio na YouTubeu,  Perkins je rekao kako je zalutali dron očito iznervirao jednog od zapovjednika američkog saveznika koji se, pored standardnih procedura poput elektronskog ili kibernetičkog ratovanja, odlučio na alternativan način rušenja komercijalne civilne bespilotne letjelice, čime je proračun vojske oštećen za najmanje 3,4 milijuna dolara koliko stoji jedna takva raketa.

General Perkins otrkiva kako je američki saveznik za rušenje komercijalnog drona upotrijebio balistički projektil (od 14. minute) Izvor: Društvene mreže / Autor: Army Materiel Command Headquarters

Protuzračni raketni sustav srednjeg dometa MIM-104 Patriot jedan je od najrasprostranjenijih sustava tog tipa. U operativnu uporabu ušao je 1984. godine, a otad je, pored američke vojske, prodan u 13 zemalja (Bahrein, Egipat, Grčka, Izrael, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kuvajt, Nizozemska, Njemačka, Saudijska Arabija, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati).

Tajna njegove dugovječnosti leži u tome što proizvođač Raytheon sve vrijeme radi na njegovom poboljšanju i prilagodbi novim zahtjevima korisnika. Tako je, primjerice, nedavno poboljšana njegova dalekometnost za 30 posto, ugrađena je nova bojeva glava s jačim eksplozivom, ali i većim fragmentima prilagođenijim uništenju taktičkih balističkih projektila. Projektil pokreće raketni motor sa čvrstim gorivom, a nakon što radar otkrije cilj, zapovjedno središte odredi projektil, ili više njih, kojim će ga uništiti. Projektil se ne lansira prema cilju, već prema unaprijed određenom položaju mjesta 'susreta'.