PRIJETNJA IZ SIRIJE

SAD šalje vojnike i rakete Patriot u Tursku

04.01.2013 u 21:07

Bionic
Reading

Prve NATO-ove rakete Patriot zemlja-zrak koje bi trebale štititi Tursku od sirijskih prijetnji stigle su u Tursku, objavila je u petak američka vojska

Američki vojnici s opremom stigli su u petak u zračnu bazu Incirlik kako bi zajamčili raspoređivanje raketa Patriot koje je tražila Turska, prema priopćenju zapovjedništva američke vojske u Europi smještenom u Njemačkoj. Rakete Patriot će odmah biti operativne.

'Oko 4000 američkih vojnika i dodatne opreme bit će upućeno zrakoplovima prema Turskoj, sljedećih dana. Druga oprema će biti poslana morskim putem i stići će najkasnije ovog mjeseca', precizirala je američka vojska.

Njemačka, Nizozemska i Sjedinjene Države uključene su u tu isključivo defenzivnu misiju uz slanje dviju baterija raketa Patriot i po 400 vojnika iz svake zemlje. Raspoređene na jugu Turske na traženje Ankare, te rakete trebaju štititi tu zemlju, članicu NATO-a od eventualnih sirijskih prijetnji.

Rakete zemlja-zrak Patriot mogu u letu uništiti taktičke balističke rakete, krstareće rakete i zrakoplove, prema tvrtki Lockheed Martin koja ih proizvodi.