VOJNI BIZNIS

Proizvođači i dileri oružja na sajmu u Splitu

24.04.2013 u 14:13

Bionic
Reading

'Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija' odnosno sajam oružja u organizaciji američke tvrtke TMT Production otvorena je u splitskoj Spaladium areni. Drugi put u dvije godine Amerikanci su u Hrvatsku doveli oko 120 delegacija i izlagača iz 28 zemalja, na centralni susret vojne industrije ovog dijela Europe, a u Splitu su se pojavili i gosti iz Libije, Saudijske Arabije, Omana, Kuvajta i Iraka. Pedesetak hrvatskih izlagača očekuje sklapanje novih poslova

'Vojna i sigurnosna industrija su područje na kojemu Hrvatska dobro stoji, napredak je vidljiv i rezultati su sve bolji', kazao je predsjednik Ivo Josipović nakon što je svečano otvorio izložbu i potom obišao brojne štandove. Najdulje se zadržao kod Đure Đakovića i HS Produkta.

'Imamo što pokazati. Hrvatska je nova i uspješna zemlja koja je svojim obrambenim snagama ostvarila slobodu i mnogima je to najbolja referenca. Da, postoje veze iz vremena Pokreta nesvrstanih, ali još više i nove veze, pa sam siguran da će naši proizvođači uspjeti pronaći nova tržišta', dodao je Josipović.

Ministar obrane Ante Kotromanović potvrdio je da se odustalo od najavljene prodaje oklopnih vozila Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zbog čega je prosvjedovao finski proizvođač Patria, no tvrdi da oko toga nije bilo nikakvih sukoba.

'Nismo se sukobljavali, razgovarali smo i s Patriom i s drugim partnerima, a glavni cilj nam je pomoći održavanje proizvodnje u Đuri Đakoviću jer se radi o našem interesu', kazao je Kotromanović. Već u srijedu poslijepodne u ime Ministarstva obrane potpisat će pismo namjere za poslove održavanja i modernizacije tenkova M-84 upravo u ovoj tvrtki, čime će se osigurati višegodišnji posao i reference za izlazak na nova tržišta.

Prvog dana splitske izložbe održana je i velika pokazna vježba u ratnoj luci Lora, a za srijedu poslijepodne najavljen je susret ministra obrane Ante Kotromanovića s pomoćnikom načelnika katarske vojske. Ulaz na sajam do petka je omogućen i građanima, uz ulaznicu od sto kuna. Uz razne vrste oružja mogu se još jednom prisjetiti i kako izgleda Spaladium arena, dvorana koja je bila zatvorena gotovo pola godine i koja je unatoč bankrotu pripremljena za dolazak proizvođača i dilera oružja.

Josipović: Nigdje u Hrvatskoj ne vlada kaos u zemljišnim knjigama kao u Dalmaciji

Predsjednik Josipović u Splitu je otvorio i treći Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije, ovaj put posvećen turizmu i općenito gospodarskom razvoju. Kritizirao je i Vladu i lokalne vlasti zbog administrativnih prepreka ulaganjima, kao i zbog stotina bivših vojnih objekata koji neiskorišteni leže na često najatraktivnijim lokacijama.

'Tu su i nesređene zemljišne knjige. Mislim da nigdje u Hrvatskoj ne vlada kaos u zemljišnim knjigama kao u Dalmaciji', upozorio je Josipović. Smatra da će se turistička sezona moći proglasiti uspješnom kada Hrvatska ostvari deset milijardi eura prihoda i kada najveći dio ponude bude domaćeg porijekla. U posjetu Splitu predsjednika budno prati i gradonačelnik Željko Kerum, koji se nakon četiri godine odmaranja usred kampanje za lokalne izbore sjetio da bi ipak bilo dobro izvršavati svoje protokolarne obveze.