DOĐITE

Program filmskog festivala u nedjelju

21.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Filmski festival o pravima djece u tri dana trajanja prikazat će niz snažnih i najvećim dijelom nagrađivanih dokumentarnih i kratkih filmova o djeci iz cijeloga svijeta, a održava se u kinu Europa do 22. studenoga

Jedinstveni izbor od dvadesetak filmova (od kojih je veliki broj hrvatskih premijera!) predstavit će gledateljima priče i glasove djece i mladih te dati dio odgovora na pitanje u kojoj je mjeri svijet uspio ili nije u osiguravanju temeljnih prava djece.

Uz projekcije filmova u kinu Europa organiziran je i popratni festivalski program

Ulaz na sve festivalske filmske projekcija i popratna događanja u Kinu Europa je besplatan

Program u nedjelju, 22. studenog

U 12 sati - matinejaPreko granice, Hrvatska, 2008.
Stanovnici hrvatskog mjesta Gunja i gradića Brčko u Bosni i Hercegovini povezani su mostom. Početkom rata i rušenjem toga mosta razdvojena je prirodna povezanost, a članovi mnogih obitelji iz Gunje, dotad zaposlenih u Brčkom, ostali su bez radnih mjesta. Film donosi priče o sudbinama stanovnika, posebice djece, iz toga kraja koji u poslijeratnom vremenu trajno dijele bremenitu ekonomsku, kulturološku i obrazovnu stvarnost.

U 14 sati - The Final Inch (Posljednji inč)
Virus dječje paralize još uvijek nalazi utočište samo u najugroženijim mjestima na svijetu. U Indiji, u osiromašenom susjedstvu, film prati jednu vrlo osobnu bitku protiv ove opasne bolesti. Munzareen, UNICEF-ova volonterka, postavila je ispred sebe zadatak nagovoriti roditelje siromašne djece da prihvate cjepivo. Film je nominiran za nagradu Oscar 2009.