OBAMIN PLAN

Progonit ćemo pripadnike Islamske države gdje god se nalazili

07.09.2014 u 19:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da će ovaj tjedan iznijeti svoj plan za obračun s militantima Islamske države, koja bi mogla postati prijetnja i za Sjedinjene Države

Obama je kazao da će u srijedu održati govor u kojem će opisati svoj plan, a u utorak će se sastati s čelnicima Kongresa kako bi zatražio njihovu potporu za svoju strategiju.

"Želim da američki narod razumije prirodu prijetnje i kako ćemo je riješiti i da vjeruje da ćemo je moći riješiti", rekao je Obama u intervjuu za NBC, koji je objavljen u nedjelju.

"Iduća faza sada je da se prijeđe u napad", rekao je.

Obama je kazao da Islamska država može s vremenom postati prijetnja za SAD iako to još nije slučaj.

"Želim da svima bude jasno da za sada nemamo informacije o prijetnjama za domovinu", rekao je.

Ali s obzirom na to da je Islamska država privukla strane borce sa Zapada koji bi mogli "neometano" doputovati u SAD, Obama je napomenuo da "s vremenom, to može biti ozbiljna prijetnja za domovinu."

Obama je isključio slanje američkih kopnenih snaga u Irak ili Siriju, kazavši da to "nije isto kao Irački rat".

Za međunarodnu koaliciju koju je počeo okupljati na prošlotjednom summitu NATO-a u Walesu Obama je kazao da će to biti "poput protuterorističkih kampanja koje vodimo zadnjih pet, šest, sedam godina."

"Bit ćemo dio međunarodne koalicije, izvodeći zračne napade kako bi podržali djelovanje na tlu iračkih i kurdskih snaga", rekao je.

Jezgru koalicije čini SAD i još devet država.

"Sustavno ćemo srezati njihove kapacitete. Smanjit ćemo teritorij koji nadziru. I na kraju ćemo ih pobijediti", rekao je.

Obama nije rekao hoće li odobriti zračne napade u Siriji.

"Strategija i za Irak i za Siriju sastoji se u tome da ćemo progoniti pripadnike Islamske države gdje god se nalazili", rekao je.

Istaknuo je da SAD očekuje od sunitskih arapskih država u regiji uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku da im se pridruže i pomognu.

"Mislim da vam je (...) možda prvi put apsolutno jasno da problem za sunitske države u regiji, od kojih su mnoge naši saveznici, nije samo Iran. Ovo nije samo sunitsko-šijitsko pitanje", rekao je. Iran je većinski šijitski.