maia sandu

Proeuropski orijentirana kandidatkinja oporbe pobijedila na predsjedničkim izborima u Moldaviji

16.11.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Oporbena kandidatkinja Maia Sandu pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji, porazivši proruskog aktualnog predsjednika Igora Dodona, pokazuju preliminarni rezultati središnjeg izbornog povjerenstva objavljeni u ponedjeljak.

Po podacima povjerenstva, bivša premijerka i proeuropska predsjednička kandidatkinja Sandu osvojila je 57,74 posto glasova a Dodon 42,26 posto nakon što je prebrojano 99,95 posto glasova.

"Preliminarni podaci su jasni, govore sami za sebe", rekao je zamjenik čelnika povjerenstva Vladimir Sarban na tiskovnoj konferenciji.

Izjavio je da će konačni rezultati biti objavljeni u roku od pet dana. Po moldavskom zakonu, Ustavni sud mora potvrditi rezultate.

Pobjeda Sandu (48) mogla bi naići na loš prijam u Rusiji koja se ove godine već morala suočiti s prosvjednim pokretima u drugim zemljama svoje sfere utjecaja poput Bjelorusije i Kazahstana, pošto je 2014. izgubila utjecaj u Ukrajini.

Zapad i Rusija bore se za utjecaj u toj bivšoj sovjetskoj republici s 3,5 milijuna stanovnika, jednoj od najsiromašnijih europskih država čije je gospodarstvo znatno pogođeno pandemijom koronavirusa. 

Sandu je prošle godine kratko vodila vladu, no izglasano joj je nepovjerenje. Njezin protukandidat, 45-godišnji aktualni predsjednik Dodon, na vlasti je od 2016.

Ako njezina pobjeda bude potvrđena, očekuju se prijevremeni parlamentarni izbori kako bi učvrstila moć jer je parlament trenutno pod kontrolom socijalista, bivše stranke Dodona. 

Moldavija, stisnuta između Ukrajine i Rumunjske, proteklih desetljeća obilježena je političkom nestabilnošću.

EU je 2014. s istočnoeuropskom državom potpisala sporazum o bliskijim trgovinskim i političkim odnosima, no Bruxelles je često kritičan prema izostanku reformi u Moldaviji. 

Rusija je prošli tjedan optužila SAD da priprema „revoluciju” u Moldaviji, okrivivši Washington za slično miješanje u Bjelorusiji i Kirgistanu.