IDE SE U DRUGI KRUG

Na izborima u Moldaviji vodi proruski kandidat Igor Dodon

31.10.2016 u 07:31

Bionic
Reading

Predsjednički izbori u Moldaviji idu u drugi krug, pokazali su u ponedjeljak rano ujutro preliminarni rezultati.

Sa 99,5 posto prebrojanih glasova, prema preliminarnim rezultatima, proruski kandidat Igor Dodon osvojio je 48,5 posto glasova, a proeuropska kandidatkinja Maia Sandu 38,2 posto glasova.

Dodon je trebao osvojiti 51 posto glasova kako bi izbjegao drugi krug izbora 13. studenog.

Središnje izborno povjerenstvo objavit će konačne rezultate prvog kruga u sljedećih pet dana.

Smještena između Rumunjske i Ukrajine, Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi. Podaci Svjetske banke govore da 41 posto stanovništva živi s pet dolara dnevno. U očima brojnih stanovnika postupno otvaranje europskog tržišta moldavskim proizvodima nije kompenziralo gubitak velikog ruskog tržišta iako je izvoz prema EU-u porastao na dvije milijarde eura u zadnje dvije godine.

Dodon, nekadašnji ministar gospodarstva u vladi pod vodstvom komunista obećao je "ponovnu uspostavu strateškog partnerstva s Rusijom i poništavanje ekonomskog paketa iz sporazuma o pridruživanju EU-u". "Nisam protiv EU-a", rekao je on tijekom izborne kampanje ocijenivši da je "u interesu Moldavije" provođenje reformi koje zahtijeva Bruxelles, pogotovo u području pravosuđa.

Sandu, kandidatkinja oporbe desnog centra i bivša ministrica obrazovanja, obećala je u slučaju svoje pobjede "europsku Moldaviju".

"Zalažemo se za put europske integracije jer unutar EU-a vidimo pravu demokraciju i napredak za sve one koji rade", kazala je Sandu u izbornoj kampanji.

Moldavija je zadnji put birala predsjednika putem izbora 1996., a nakon toga su članovi parlamenta birali predsjednika države.