prometne gužve

Produženi vikend je pred nama; policija upozorava vozače: Poštujte prometne propise, budite strpljivi

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2022 17:27
  • Objavljeno 04.08.2022 u 17:27
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Povećan je intenzitet prometa, ali i broj prometnih nesreća i stradavanja, pa su iz Policijske uprave zagrebačke u četvrtak pozvali vozače na strpljenje i pridržavanje prometnih propisa, jer se u dane produženog vikenda očekuju prometne gužve na prometnicama prema moru

Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima i prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama, podsjetili su iz PUZ-a.

Budući da se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, iz Ministarstva unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno- represivnih aktivnosti na svim važnijim cestovnim pravcima prema moru i na prilazima većim turističkim središtima.

Najveću pozornost posvetit će autocestama i važnijim državnim cestama, a u provedbu bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, primarno raspoređenih na prometne pravce koji se najugroženiji i s najintenzivnijim prometom.

Maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema za nadzor i kontrolu prometa, poručili su iz MUP-a.

Posebna pozornost posvetit će se prekršajima iz tzv. skupine „4 glavne ubojice u prometu“, a to su: vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela. Uz to, posebna se pozornost posvećuje i prekršajima motociklista.

Policijski će službenici, po potrebi, provoditi neposredni nadzor i upravljanje prometom, a koristit će se i helikopter, stoji u priopćenju.

Iz MUP-a su apelirali na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te da prije polaska provjere ispravnost vozila i pravodobno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama. Preporučuje se na put krenuti odmoran i izbjegavati putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi.

Vozače su podsjetili da ne konzumiraju alkohol prije i za vrijeme vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima i adekvatno smjeste djecu u vozilu te da koriste zaštitnu kacigu. Pozvali su da brzinu vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti te poštuju ograničenja i budu oprezni kad je kišovito.

U vožnji autocestom, treba se kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje. Osim toga, vozači na autocesti ne smiju zaustavljati ili parkirati vozilo niti pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, a moraju držati potreban razmak.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!