NAKON ODLUKE O IZRUČENJU

Prodanović: Istraga protiv Todorića u Hrvatskoj nije ni blizu kraja

24.04.2018 u 15:34

Bionic
Reading

Britanski sud odlučio je u ponedjeljak da nema zapreka za izručenje Ivice Todorića, no još će neko vrijeme proći prije nego što još uvijek vlasnik posrnuloga koncerna Agrokor, barem dok se ne provede nagodba, dođe u Hrvatsku. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu još nije podignulo optužnicu protiv Todorića, a čini se da ni neće tako skoro

Čedo Prodanović, jedan od odvjetnika Ivice Todorića, kazao nam je da je istraga u tijeku.

'Nije ni blizu kraja. Još nije počelo ni vještačenje', kazao nam je Prodanović odgovarajući na upit u kojoj je fazi slučaj Todorić u Hrvatskoj. DORH nije odgovorio na naš upit u kojoj je fazi istraga protiv Todorića iako je kontrola cijeloga procesa u rukama županijskoga odvjetništva nadležnoga za slučaj.

Prema Zakonu o kaznenome postupku, istraga traje šest mjeseci, ali se može produljiti još za šest, pa onda još jednom za dodatnih šest u posebno kompliciranim slučajevima kao što je zasigurno ovaj.

No u slučaju da se prekorači taj rok, ne postoje nikakve sankcije.

Podsjetimo, istraga protiv Ivice Todorića i osumnjičenika postala je pravomoćna 20. studenoga, nakon što je sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odbacio žalbe obrane na odluku o pokretanju istrage koju je tužilaštvo donijelo još 18. listopada. Županijsko je državno odvjetništvo u Zagrebu raspisalo tjeralicu za Ivicom Todorićem 21. listopada jer mu je određen istražni zatvor i protiv njega pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskome pravosuđu.

  • +4
Sud u Londonu dosudio izručenje Todorića Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Vantagenews.com/PIXSELL

Nakon što je istraga postala pravomoćna uvid u spis mogli su dobiti i odvjetnici osoba koje se istražuju.

Uz Todorića i njegove sinove Antu i Ivana, istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornoga odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

>>> Todorić će biti izručen Hrvatskoj, ali ne ide u pritvor! Stroži nadzor, jamstvo 300 tisuća funti

Ukupnoj šteti, uz Todorićevu navodnu 'nepripadnu imovinsku korist' od milijardu i 142 milijuna kuna, Državno odvjetništvo pribraja 320 milijuna kuna pribavljenih za 'jednu pravnu osobu' krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Todorić je uhićen lani 7. studenoga u Londonu temeljem europskoga uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istoga dana pušten je na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

  • +19
Ivica Todorić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX