ODLUKA O IZRUČENJU

'Epilog je daleko, a Todorić pokazuje da još uvijek živi pod svojim staklenim zvonom'

23.04.2018 u 23:08

Bionic
Reading

'Ne shvaća svoju odgovornost u cijeloj priči, još uvijek živi pod staklenim zvonom', komentirao je novinar Ivan Pandžić u emisiji Otvoreno HTV-a govoreći o odluci britanskog suda o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj. Odvjetnik i bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj rekao je kako utemeljitelj Agrokora obranu gradi na svaljivanju krivnje na politiku, a Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu upozorio je da je epilog daleko te da će proces biti obiman i dugotrajan

Britanski Westminster Magistrates Court odlučio je u ponedjeljak kako nema prepreka za izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj. 'Argumenti o političkom progonu nisu uvjerljivi', rekla je sutkinja, a o tome kada bi mogao u pratnji pravosudnih policajaca sletjeti u zagrebačku zračnu luku u HRT-ovoj emisiji Otvoreno 23. travnja razgovarali su njegova odvjetnica Jadranka Sloković, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, Davor Derenčinović s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odvjetnik i bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj te novinar 24sata Ivan Pandžić.

  • +19
Ivica Todorić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Todorić će još neko vrijeme ostati u Londonu jer ima pravo na žalbu, a procjena Jadranke Sloković je kako će čitav proces trajati još tri do šest mjeseci.

'U roku od sedam dana njegov odvjetnički tim će podnijeti zahtjev za ulaganjem žalbe, a nakon deset dana imat će priliku dopuniti ga dodatnim argumentima. Nakon toga slijedi odluka daje li se dopuštenje za žalbu ili ne. Ako ga odbiju, slijedi ročište na višem sudu na kojemu će obje strane, dakle hrvatska strana i Todorićev odvjetnički tim, iznijeti argumente. Postoji i mogućnost razmjene pismenih podnesaka iznošenja argumenata što se sve može otegnuti na najmanje tri mjeseca postupka, moguće i do šest mjeseci. Ako sve bude odbijeno, postoji mogućnost da se Ivica Todorić vrati u Hrvatsku', pojasnila je Jadranka Sloković koja je ponovila kako će raditi na tome da dokaže kako cijeli proces ima 'aspolutno političke implikacije'.

  • +8
Ivica Todorić u Londonu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Vladimir Gredelj ocijenio je da je sve proizašlo iz političkih odluka.

'Ivicu Todorića izmislila je politika. Nije on pao s Marsa, nije mogao postati to što je postao bez političke podrške', rekao je Gredelj i dodao da je upravo prebacivanje odgovornosti na politiku način Todorićeve obrane.

'Ali to da se radi o političkom progonu nema smisla. Da ga je gospoda htjela ozbiljno politički progoniti, on sigurno ne bi stigao do Londona. Odgovorno tvrdim da mu je omogućeno da stigne do tamo', rekao je Gredelj. Todorić mu se, iz površnog poznanstva, učinio kao gospodin.

'Ostavljao je dojam gospodina, konstruktivnog sugovornika željnog da riješi problem. Ne mogu reći da se tako ponaša u svome slučaju', zaključio je Gredelj i dodao da je Todorić 'podvio rep' čim je mogao.

Jadranka Sloković komentirala je da nije.

'On je tu bio šest mjeseci nakon što je donesen Lex Agrokor. Sjedio je u Kulmerovim dvorima bez da ga je itko pozvao na ijedan razgovor. Hrvatsku je napustio da vidi koje su mu mogućnosti da pokrene određene postupke van - od ustavne tužbe do svoje pritužbe na rad RH kod bruxelleske komisije. Pokrenuo je i jedan postupak u Americi. Kako i na koji način će to ići dalje tek ćemo vidjeti', istaknula je dodavši da je Todorić trebao ovo vrijeme da se stabilizira i pripremi.

Novinar Ivan Pandžić pitao ju je zar ne bi bilo lakše da se Todorić sam predao. Za cijelo njegovo ponašanje nakon vijesti o izručenju komentirao je da 'pokazuje kako Todorić još živi pod svojim staklenim zvonom'.

'Ne razumije koje su njegove razine odgovornosti u cijeloj priči. On se pita zašto mu ne pokažu jedan euro koji je ukrao', upozorio je Pandžić. Vesna Škare Ožbolt rekla je da je odluka o izručenju Ivice Todorića bila očekivana. Dodala je kako je očito da se RH dobro pripremila za ovaj postupak. Smatra da je argument o političkom progonu bio bez osnove.

'Teza o političkom progonu očito je pala', komentirao je Derenčinović i dodao da je epilog daleko.

'Todoriću na teret stavljaju vrlo ozbiljne optužbe. Ovaj je slučaj veliki test za hrvatsko pravosuđe', rekao je Derenčinović.