MIRNA ODGOVORILA PODRAVCI:

'Prodaja dionica izvansudskim putem je zabranjena!'

13.03.2014 u 09:09

Bionic
Reading

Nakon što je Podravka najavila da će u postupku izvansudskog namirenja putem javne dražbe prodati 42,2 posto dionica rovinjske tvrtke Mirna, stigao je i odgovor Uprave Mirne

'Prodaja dionica društva Mirna d. d. i namirenje izvansudskim putem nije dopuštena. Naime, temeljem članka 495. st. 2. Zakona o tržištu kapitala, izričito je zabranjeno namirenje izvansudskim putem u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem', kažu u priopćenju odaslanom iz rovinjske Mirne.

U Upravi Mirne podsjećaju da je Podravka d. d. stekla založno pravo na dionicama Mirne d. d. prisilnim putem i to Rješenjem o ovrsi Trgovačkog suda u Varaždinu od 17. 6. 2010. godine.

'Donošenjem rješenja o ovrsi i zapljenom dionica, stječe se založno pravo prisilnim putem (članak 198.c st. 1. Ovršnog zakona – NN 57/96 i dr.). Budući da je doneseno rješenje o ovrsi kojim se steklo prisilno založno pravo na dionicama Mirne d. d., prodaja je moguća isključivo unutar ovršnog postupka i pod uvjetima Ovršnog zakona. Osim toga, kada se prodaja provodi u ovršnom postupku, kao ovršna radnja, već samo zbog toga nije dopušteno prodavati predmet ovrhe izvansudskim putem', kaže se u priopćenju.

Prodaja dionica izvansudskim putem, kažu u mirni, stoga je zabranjena.

'Pravni posao sklopljen izvansudskim putem smatra se ništetnim jer je protivan prisilnom propisu. Provedba izvansudske prodaje povlači materijalnu, ali i kaznenu odgovornost', stoji u priopćenju rovinjske Mirne.