SISAČKI AKTIVISTI MILANOVIĆU

'Pročistač voda sumnjiv je projekt, zaustavite ga ili ćemo zvati USKOK'

23.04.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Smatrajući kako je riječ o sumnjivom projektu, aktivisti Inicijative građana za održivi razvoj grada Siska, Sisačkog foruma i Nacionalnog foruma izvijestili su danas da nastavljaju borbu za trenutnu obustavu izgradnje pročistača otpadnih voda u Sisku.

Aktivisti smatraju da će prekapacitirani pročistač biti ozbiljan financijski teret za osiromašene građane, čiji će se računi za vodu, nakon puštanja uređaja u rad, prosječno uvećati za 300 do 600 kuna na mjesec, a možda i više.

U otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću, koje je potpisao član Predsjedništva Nacionalnog foruma Viktor Simončić, zatražena je hitna provjera ulaznih parametara projekta i troškova koje će kasnije preuzeti građani.

Ukoliko se premijer ogluši na zahtjev Siščana, ne zatraži hitnu provjeru ulaznih parametara i troškova koje će nakon puštanja uređaja u pogon imati građani Siska te s tim podacima upozna javnost, inicijatori otvorenog pisma pokrenut će akciju potpisivanja peticije protiv izgradnje pročistača. Inicijatori priznaju da lokalna vlast, predvođena gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček iz SDP-a, ulaže dosta napora da umanji štetu nastalu u vrijeme vlasti HDZ-a u tom gradu te da projekt izvede na najprihvatljiviji način, ali smatraju da to nije dovoljno.

Budući da se projekt dijelom financira iz fondova EU najavljeno je kako će se ista pitanja postaviti mjerodavnim tijelima Europske komisije i Europskom parlamentu.

Ako se sumnje u isplativost projekta potvrde, od USKOK-a i DORH-a će se zatražiti provjera pokušaja da se pod krinkom brige za okoliš stekne protuzakonita dobit, stoji u pismu.

Slijedeći korak aktivista je skup građana, koji je zakazan za četvrtak, 24. travnja, u sisačkom hotelu Panonija, za kada je najavljen početak potpisivanja peticije Europskoj uniji.