koliko su potrošili

Dok veliki troše milijune, mi smo pročešljali izborne troškovnike stranaka s tanjim budžetima: Gdje su najviše uložili i tko se osobno najviše isprsio?

29.06.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Po financijskim izvješćima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, a u kojima su zbrojene donacije i troškovi predizborne kampanje do 27. lipnja, sve stranke i liste s realnim šansama za ulazak u Sabor potrošile su znatno više nego što im je donirano. Po izbornim jedinicama u kojima najviše troše, može se zaključiti i gdje imaju najviše ambicije

Osim kod HDZ-a, Restart koalicije i Domovinskog pokreta, čije je financije tportal razložio ranije, takva situacija je i kod zeleno-lijeve koalicije (Možemo, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta, Za grad i Zagreb je naš): oni su dosad potrošili ukupno 400 tisuća kuna, a primili 65 tisuća kuna u ukupno 143 donacije, inače najviše od svih lista. Po pojedinačnom iznosu izdvaja se saborski zastupnik Bojan Glavašević s 10 tisuća kuna, a nadalje se radi o znatno manjim iznosima.

Ova koalicija očigledno računa na dobar rezultat u prvoj izbornoj jedinici, gdje je dosad imala 173 tisuća kuna troškova, te u šestoj, sedmoj i osmoj jedinici u kojima je potrošeno od 63 do 78 tisuća kuna. U svim ostalima troškova nema, ili se svodi na mizerne iznose plaćene na Facebook oglase. Na oglašavanje u medijima potrošeno je ukupno 220 tisuća kuna, ali više od polovice tog iznosa otišlo je na reklamiranje na zagrebačkim radiopostajama.

Most nezavisnih lista dosad je potrošio 750 tisuća kuna, a od toga se čak 250 tisuća odnosi na prvu i drugu izbornu jedinicu, u kojima se kao kandidati pojavljuju bračni par Raspudić. Na ove izborne jedinice potrošeno je čak i više nego na Dalmaciju, koja se smatra ishodištem i glavnom bazom Mosta. Vrijedi zabilježiti da je ova stranka mimo toga trošila ravnomjerno po cijeloj Hrvatskoj, a jedina izborna jedinica u kojoj očigledno nemaju nikakve šanse i ambicije jest jedanaesta, za dijasporu. Ondje njihov trošak iznosi doslovno nula kuna.

Dosad su primili tek 44 tisuće kuna donacija od šest fizičkih osoba, pri čemu je najveći iznos - čak 30 tisuća kuna - priložila Nedjeljka Sekulić.

  • +7
Kandidati Mosta za I. izbornu jedinicu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Živi zid u dosadašnjem dijelu kampanje prijavio je 351 tisuću kuna troškova, dok na prihodovnoj strani ima 114 tisuća kuna donacija od deset fizičkih osoba. Obitelj Sinčić uplatila je 45 tisuća kuna, a Tihomir Lukanić 25 tisuća.

Među donatorima Čačićevih Reformista izdvaja se Vlatka Vrček Krajačić, koja je priložila 13 tisuća od ukupno prikupljenih 49 tisuća kuna. Radi se o donedavnoj članici i lokalnoj funkcionerki Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

Sam Bandić dosad je potrošio 705 tisuća kuna u šest izbornih jedinica u kojima se natječe, a pritom nije prijavio ni jednu kunu donacija. Jednak je slučaj i kod Željka Keruma, čiji troškovi u dvije dalmatinske jedinice dosad iznose nešto više od 120 tisuća kuna. U ovom dijelu izvještaja zasad nije vidljiva cijena ribe, voća i povrća koje je Kerum proteklog vikenda dijelio građanima u Splitu i okolici.

Lista neovisnih za Hrvatsku prikupila je manje od 15 tisuća kuna donacija, pri čemu je pet tisuća kuna donirala Bruna Esih.

Na koncu, koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa na prihodovnoj strani ima 25 donacija, mahom privatnih osoba, s ukupnim iznosom od nešto manje od 50 tisuća kuna. Izdvajaju se vrgorački gradonačelnik Ante Pranić s doniranih 4800 kuna, a jednake iznose uplatili su Pranićev otac i sestra.

Po dosad utrošenim iznosima može se zaključiti da ova koalicija ima ambiciju osvojiti mandate u desetoj, sedmoj i trećoj izbornoj jedinici, a moguće i šestoj. U ove četiri jedinice potrošeno je 99 posto od ukupno 316 tisuća kuna.

  • +7
Stranka s Imenom i Prezimenom/Pametno/Fokus Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL