ministar najavio posjet

Proboj virusa u osječkoj bolnici: Veliki porast broja oboljelih, dvoje na respiratoru

25.03.2020 u 13:11

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 26 oboljelih od koronavirusa, a županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je zaključio da treba represivnije djelovati prema onima koji krše izolaciju i ponašaju se neodgovorno.

Župan Ivan Anušić kazao je na konferenciji za novinare kako je dodatni problem širenje panike i dezinformacija na društvenim mrežama koje dovodi do pogrešnih zaključaka, pa čak dovode u opasnost ljude koji se prozivaju imenom i prezimenom. Upozorio je da su takve aktivnosti kazneno djelo te da će Državno odvjetništvo će u skladu s tim već od danas i postupati.

Ocijenio je kako Županija kreće "u smjeru uzlaznog broja zaraženih, ali su stvari pod kontrolom", jer nadležne službe imaju sve pravodobne informacije. Smatra kako se idućih dana neće moći spriječiti povećanje broja zaraženih, ali se može spriječiti da ih bude 50 ili 100, već desetak, kao i do sada.

Predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić izvijestila je kako je od 26 pacijenata pozitivnih na korona virusa dvoje nalazi na respiratoru, a da su ostali relativno dobro, i jedan dio se planira pustiti kući.

Pojasnila je kako su jučer zaprimljeno dvoje pacijenata koji su prošli trijažu, epidemiološki podatci su bili apsolutno negativni i nisu govorili u prilog korona virusnoj infekciji.

"S obzirom da je riječ o teškim bolesnicima jedna od njih je u intenzivnoj jedinici stavljena na respirator. Daljnjom obradom ova dva pacijenta utvrđeno je da su korona pozitivni, pa je gospođa premještena u respiratorni centar", kazala je Perić.

  • +8
Grafiti u doba korone: Osijek, Zagreb, Rijeka... Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić rekao je kako je jučer obavljeno 45 testiranja na korona virus, od čega je bilo 10 pozitivnih nalaza. Za danas je već najavljeno oko 30-tak testova, a do kraja dana vjerojatno i više pa se može očekivati još novoboljelih, ali to je prema sadašnoj situaciji i očekivano. Vjeruje da će se testiranje na koronavirus za par dana početi raditi u osječkom KBC-u, jer postojeći tempo polako "prelazi potencijale Zavoda za javno zdravstvo".

Bece: Šest slučajeva kršenja samoizolacije

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako je u protekla 24 sata policija zaprimila 13 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, a terenskim provjerama to je u šest slučajeva i potvrđeno. Dodao je kako se trenutno u samoizolaciji nalazi 991 osoba. S obzirom na to da je jučer evidentirano 20 osoba koje su se kretale bez propusnice, Bece je upozorio građane da su "dužni strogo se pridržavati svih odluka nacionalnog i županijskog stožera Civilne zaštite".

Snijeg Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Na upit o mogućim propustima u osječkom KBC-u jer se neki zaraženi pacijenti navodno prevozili s jednog odjela na drugi, ravnatelj KBC-a Željko Zubčić kazao je kako i oni pacijenti koji nemaju jasnu epidemiološku anamnezu ali dolaze s pogođenog područja, mogu biti pozitivni. Istaknuo je kako i druge bolnice imaju proboj virusa, ali da su se u osječkom KBC-u nadali da će se to što kasnije dogoditi.

Zubčić: Zaraženih liječnika za sada nema, ali ima onih koji su u samoizolaciji

Napomenuo je kako "zaraženih liječnika za sada nema, ali ima ih koji su u samoizolaciji", te da će svi liječnici i ostalo medicinsko osoblje za koje se procijeni da je rizični, biti testirani. "Iz dodatne predostrožnosti testirat ćemo sve djelatnike koji su bili u kontaktu s pacijentima i liječili ih", poručio je Zubčić. Na upit hoće li biti smjena na čelnim dužnostima u bolnici kazao je kako to ne može komentirati.

O razlogu danas najavljenog dolaska ministra zdravstva Vilija Beroša rekao je da će, ako dođe, ministru pokazati kapacitete KBC-a za liječenje pacijenata i respiratorski centar te poslušati eventualne savjete. Potvrdio je kako su 200 novih kreveta za smještaj eventualnih novih pacijenata postavljeni u osječku dvoranu "Gradski vrt".

"Za sada u KBC-u imamo dovoljno kapaciteta, oko 170 kreveta koji su spremni za prihvat pacijenata srednje teškog stanja", kazao je Zubčić.