IZBORI U IZRAELU

Proboj centra i krajnje desnice, Netanyahu oslabljen

22.01.2013 u 22:50

Bionic
Reading

Liste centra Yesh Atid i krajnje desnice Židovsko ognjište, bliske doseljenicima, ostvarile su proboj na parlamentarnim izborima u utorak u Izraelu, što bi premijera Benjamina Netanyahua moglo dovesti u neugodni položaj, izvijestio je vojni radio.

Na temelju procjene rezultata koji se trebaju objaviti u 22.00 sata (21.00 sat po srednjoeuropskome vremenu), kada se zatvaraju birališta, Židovsko ognjište koje predvodi Naftali Bennett i Yesh Atid, stranka bivšeg novinara Yaira Lapida, iznenadile su na izborima i otežat će zadaću Benjaminu Netanyahuu u sastavljanju nove vlade, po tom radiju.

Netanyahu je u utorak predvečer na svojoj Facebook stranici uputio žuran poziv na mobilizaciju svojih pristaša u zadnja dva sata izbora istaknuvši da je 'Likudova vlast ugrožena'.

'Pozivam vas da ostavite sve i odmah pođete glasati za Likud', rekao je.

Po zadnjim anketama objavljenim u petak, lista krajnje desnice na kojoj su premijerov Likud i Israel Beiteinou ultranacionalista Avigdora Liebermana, dobiva tek 32 do 35 od 120 mjesta, a u prošlom sazivu imala je 42.

No kako navodi vojni radio, konačni ishod mogao bi biti čak i lošiji od ovoga iz anketa.

Ta su iznenađenja dijelom skopčana s velikim odazivom, koji je na zadnjim trima izborima bio u padu.

Odaziv je u 20.00 sati (19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) bio 63,7 posto, što je najviši odaziv od 1999. i znatan je porast u odnosu na parlamentarne izbore 2009. u isti sat kada je bio 59,7 posto, javlja izborno povjerenstvo.