U IME OBITELJI

Problemi s biračkim popisom i sukob sa SDP-ovcem

11.01.2015 u 17:41

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji, čijih više od 800 promatrača prati izbore, izvijestila je da se i u drugom krugu predsjedničkih izbora pojavljuju problemi s biračkim popisom

"Neki građani kojima je istekla osobna iskaznica nalazili su se na popisu, dok drugi kojima je također istekla nisu na popisu", navodi se, uz ostalo, u priopćenju i dodaje kako na nekim biračkim mjestima nije osigurana tajnost glasovanja jer su paravani okrenuti prema ulazu na biralište.

"Više biračkih odbora najavilo je kako možda neće moći omogućiti glasovanje onima koji ne mogu pristupiti glasovanju na biračkom mjestu posjetom njihovim kućama", pa ta udruga poziva sve građane koji mogu pomoći svojim susjedima, rođacima i svim osobama koje bi željele glasovati, a možda ne mogu doći do birališta, da ih prevezu ili im pomognu na neki drugi način kako bi svoje pravo i ostvarili.

Udruga U ime obitelji primila je prije podne izvještaj od svojih promatrača sa 187 biračkih mjesta. Od građana je zaprimljeno više prijava kršenja izborne šutnje, u subotu dijeljenjem promotivnih materijala, slanjem SMS poruka.

Također su izvijestili da je na biračkom mjestu 172 u Zagrebu, jutros oko 11.30 promatrača udruge U ime obitelji (UIO) verbalno je napala osoba koja nema funkciju u biračkom odboru, a ispostavilo se da je član SDP-a.

Kako se navodi u priopćenju, udruga je prijavila 845 promatrača koji su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, najviše u Zagrebu. Na više mjesta promatrači su imali problem s akreditiranjem, dodaje se u priopćenju.

Udruga GONG je izvijestila da izborni dan prolazi u znaku dojava građana o manjim nepravilnostima te gužvi na 15 biračkih mjesta u BiH. GONG, navodi se uz ostalo u priopćenju, zaprima neanonimne dojave građana koje su se, tijekom prijepodneva, odnosile na agitiranje birača, kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i slabu informiranost birača o registraciji za glasanje izvan mjesta prebivališta.