PREMIJERKA DISKRIMINIRA MUŠKARCE

'Problema ne bi bilo da su na čelu svih tvrtki žene'

27.05.2011 u 15:51

Bionic
Reading

'Možda bi rješenje problema bilo da na čelo svih tvrtki dođu žene', kazala je premijerka Jadranka Kosor povodom Svjetskog dana poduzetnica, koji je tradicionalno obilježila Hrvatska udruga poslovnih žena Krug u Hrvatskoj gospodarskoj komori

Da bi spomenuto rješenje bilo dobro, kako je u šali kazala Kosor, pokazuju i istraživanja na koja se pozvala, a prema kojima su, kako se čulo na održanom skupu, tvrtke na čijem su čelu bile žene u zadnjim godinama krize bolje opstajale. Naime, u posljednje dvije do tri godine krize u Hrvatskoj je ugašeno 15 posto tvrtki, a samo dva posto od njih vodile su žene.

U sklopu svečanosti, na kojoj se okupilo stotinjak poduzetnica i menadžerica, dodijeljene su i nagrade pa je tako za 2010. najboljom poduzetnicom proglašena Katarina Majić iz tvrtke Ira Commerce iz Dugopolja, a najuspješnijom menadžericom Jadranka Kvasnička iz tvrtke Croatiainspect iz Zagreba.

Kosor je svim poslovnim ženama čestitala na uspješnom poslu istaknuvši da je u mnogobrojnim razgovorima koje je s njima vodila, od njih više čula da naglašavaju planove za budućnost i imaju vjeru neka bolje vremena, nego da pričaju o poteškoćama. Stoga je naglasila i da potpora poduzetnicama mora biti čvrsto izražena u svim programima na državnoj i lokalnoj razini.

Priču oko završetka hrvatskih pregovora i skorašnji ulazak u Europsku uniju Kosor ni ovdje nije zaboravila te je ponovila da će EU kompletnom hrvatskom gospodarstvu otvoriti nove prilike. Također, u izbornoj godini Kosor nije propustila ni podsjetiti poduzetnice da rodiljine naknade i dječji doplaci, za razliku od nekih drugih naknada, u proračunskim rebalansima posljednje dvije godine nisu bile smanjivane, a vjeruje da će tako i ostati.

Premda žene sve više nalaze svoje mjesto u gospodarstvu, to je još nedovoljno s obzirom na broj visokoobrazovanih žena, pa bi bilo dobro da se žene u poduzetništvu još više umreže te da ih bude više u političkim i drugim institucijama vlasti, poručila je predsjednica udruge Krug Jadranka Radovanić

Da bi bilo dobro da u Vladi bude više od jedne ministrice, upozorila je i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, koja je poduzetnicama poručila da u svojim traženjima trebaju biti glasnije, hrabrije i agresivnije.

Poduzetnicama i menadžericama obratio se i predsjednik HGK Nadan Vidošević ponovivši da se u današnje vrijeme, kada je u Hrvatskoj više društvena, nego ekonomska kriza, situacija na bolje može promijeniti samo radom. Stoga je opet upozorio da će, ako se u Hrvatskoj uskoro ne promijene uvjeti rada u smislu otvaranja radnih mjesta i adekvatnije cijene rada, i ono malo domaće pameti ulaskom u EU otići raditi negdje drugdje.

Inače, nagradu je za svoje aktivnosti u sklopu udruge, dobila i Kosor; naime, kako je istaknula Radovanić, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja, možda i jedina u regiji i EU, koja je prošle godine donijela strategiju za žene u poduzetništvu, oslanjajući se i na Nacionalni akcijski plan za ravnopravnost spolova, u čemu Krug aktivno sudjeluje.