Američki veleposlanik

'Problem Srbije je što se narod i državno vodstvo nisu pomirili s tim da je Kosovo suverena i neovisna zemlja'

24.09.2019 u 16:57

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Beogradu Kyle Scot uvjeren je da su srbijanska vlada i srbijanski šef države Aleksandar Vučić spremni na kompromis o Kosovu, ali je ocijenio da se obje strane moraju potruditi da obnove prekinuti dijalog o normalizaciji odnosa i vrate se za pregovarački stol

Scot, kojemu koncem godine istječe mandat šefa diplomatskog predstavnika SAD-a u Srbiji, poručio je u utorak u intervjuu za TV N1 da će nova vlada Kosova morati ukinuti jednostrano uvedene carinske pristojbe na uvoz robe iz Srbije, ali da bi i Beograd morao poduzeti "određene korake" u pravcu obnove dijaloga.

"Nadam se - kad završe izbori na Kosovu - da ćemo imati formiranje nove vlade koja će biti opredijeljena vratiti se za pregovarački stol. Ukidanje pristojbi je neophodno, ali i Srbija mora poduzeti neke korake i - uz najoptimističniji scenarij - nastavak pregovora možemo imati i prije početka izborne kampanje u Srbiji (u proljeće 2020. godine)", rekao je američki veleposlanik.

Po njegovoj ocjeni, "jasno je da u Srbiji postoji problem vezano uz to što Srbija treba dati" da bi se došlo do kompromisa.

"Uvjeren sam da Vlada i predsjednik Vučić jesu spremni potražiti komprimis", rekao je Scot, ocijenivši kako su u međuvremenu Srbija i Kosovo ušli u "jedan negativan ciklus".

"Vrijeme je da se smirimo i fokusiramo na dugoročne interese Srbije i Kosova", poručio je američki veleposlanik u Beogradu.

Scot je ocijenio kako je "jedan od većih problema u Srbiji" to što se "narod i državno vodstvo nikada nisu pomirili s tim da je Kosovo suverena i neovisna zemlja" te činjenica da "Washington ima utjecaja na Prištinu, ali ne odlučuje o njihovoj sudbini".

Američkom veleposlaniku mandat prestaje koncem ove godine, a u razgovoru za N1 naglasio je kako očekuje da će tijekom mandata njegova nasljednika biti postignut "dodatni napredak" u kosovskom dijalogu.

Nedavno imenovanje Mathewa Palmera specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan, Scot je ocijenio "važnim signalom za sve zemlje u regiji" da Amerika želi ovdje ostati i igrati jaču ulogu u rješavanju problema u regiji.