niz potresa

Prlošlog ljeta treslo je Rijeku, ovog ljeta trese se Dalmacija: Seizmolog nam je pojasnio zašto

15.09.2018 u 10:16

Bionic
Reading

Dok je prošlog ljeta riječko područje tresao niz potresa, pojačana seizmička aktivnost ovog se ljeta osjeti u Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti. Noćašnji potresi s epicentrom kod Vodica zadnji su u nizu nakon što su se u lipnju treslo kod Primoštena, u srpnju se tresao Dubrovnik, u kolovozu i rujnu Dalmatinska zagora i Split

'U 5 sati i 9 minuta seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom 10 km sjeverozapadno od Šibenika kod Zatona. Magnituda potresa iznosila je 4.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio V-VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem Šibenskom području', izvijestila je Seizmološka služba.

Nešto više od tri sata ranije zabilježen je još jedan slabji potres na istom području.

Tomislav Fiket, dežurni seizmolog za tportal je ukratko pojasnio zašto nastaju potresi u Dalmaciji. 'To su standardni procesi tj. gibanje tektonskih ploča. Riječ je o Jadranskoj mikro ploči i njezinim izlomljenim dijelovima te uslijed naprezanja i pomicanja dolazi do zapinjanja ploča. U trenutku kada to zapinjanje više ne može izdržati dolazi do pucanja koje se manifestira kao potres tj. oslobađanje energije', pojašnjava Fiket.

  • +7
Proložac: Nakon potresa presušio izvor rijeke Vrljike Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iako je uvriježeno mišljenje među laicima kako je bolje da se energija oslobađa nizom manjih potresa nego jednim velikim, Fiket kaže da je to dijelom ispravan stav.

'Naravno puno bolje osjetiti puno malih potresa nego jedan veliki ali ne može se to baš tako shvatiti jer energija raste eksponencijalno. Jako puno potresa magnitude tri bi trebalo biti da kompenziraju potres magnitude četiri, da potroše tu energiju...Ne znači da se jaki neće dogoditi unatoč nizu slabijih potresa', poručuje.