PAR DANA NAKON STUPANJA NA DUŽNOST

Privremeni peruanski predsjednik popustio pod pritiskom prosvjeda i dao ostavku, građani slave

15.11.2020 u 22:12

Bionic
Reading

Privremeni peruanski predsjednik Manuel Merino, čije je imenovanje potaknulo masovne prosvjede, objavio je u nedjelju da daje ostavku, pet dana nakon spornog stupanja na predsjedničku dužnost.

"Želim da svi u zemlji čuju da podnosim ostavku", rekao je Manuel Merino u televizijskom obraćanju, dan nakon nasilnog gušenja prosvjeda na kojima se tražio njegov odlazak i na kojima su najmanje tri osobe poginule a stotinjak je ozlijeđeno.

Građani su odmah izašli na ulice prijestolnice kako bi proslavili.

Parlament sada mora imenovati novog predsjednika iz reda zastupnika. To će biti treći predsjednik u nepunih tjedan dana pošto je isti dom opozvao Martina Vizcarru, popularnog predsjednika koji se neočekivano našao na meti istražnih tijela, što svjedoči o slabosti peruanskih ustanova.

Plenarna sjednica sazvana je u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu kako bi se imenovao novi predsjednik, najvjerojatnije iz stranke centra Morado, jedine koja se usprotivila Vizcarrinu opozivu.

Najmanje su tri osobe poginule u Limi u novim prosvjedima na kojima je policija upotrijebila silu. Prosvjednici, većinom mladi, tražili su Merinovu ostavku, tvrdeći da je parlament opozivom Vizcarre izveo državni udar.